latinica  ћирилица
11/08/2020 |  19:18 ⇒ 12/08/2020 | 08:55 | Аутор: РТРС

Подршка Владе угоститељима и туризму и за јул, август и септембар (ВИДЕО)

У наредних неколико дана, Влада Републике Српске, расписаће јавни позив да би омогућила привредним субјектима у области угоститељства и туризма и превоза путника подршку за јули, август и септембар ове године. Ово је закључак састанка предсједника Владе Радована Вишковића, са представнцима удружења послодаваца у овим секторима. Овим се настоје додатно подстаћи сектори који усљед пандемије, према процјенама, тренутно највише трпе.
Вишковић са представницима послодаваца, Фото: Влада Републике Српске -
Вишковић са представницима послодаваца, Фото: Влада Републике Српске

Од почетка пандемије угоститељи и хотелијери, када подвуку црту и извуку рачуницу никако да изађу на чистац.

Губици им се гомилају, обавезе остају исте, зарада углавном незадовољава, уколико је уопште и имају, јер клубови и свадбени салони до данас не раде.

- Власници ноћних клубова и њихове породице су остале потпуно незаштићене и скроз потиснуте у страну. С друге стране, имате раднике који примају минималац и све вријеме, генерално са минималцем је јако тешко опстати и преживјети - каже Страхиња Граховац, власник ноћног клуба и менаџер дневног локала у Бањалуци.

Ипак и тих 520 КМ и уплаћени порези и доприноси за раднике чији послодавци немају право да раде су каква-таква сигурност.

У Удружењу "Хорека", које окупља хотелијере и угоститеље дјелимично су задовољни уступцима Владе.

Задовољство би било веће, каже Златан Татић, да је усвојен приједлог о омогућавању рада до поноћи.

- Јако пуно би нам то значило, поготово у овом љетном периоду. Сада долазе септембар и октобар па неће бити ни тих гостију који су долазили у наше ресторане - истиче Татић.

Разлог за одбијање овог захтјева је искључиво тренутна, забрињавајућа, епидемиолошка ситуација.

Уз минималац за раднике који, одлукама Републичког штаба не могу да раде, посебна мјера предвиђена је и за послодавце, чији су приходи мањи за више од 30 одсто, под условом да нису отпустили више од 15 одсто радника.

Мјера коју је предсједник Владе најавио јуче, потврђена је на данашњем састанку.

- Да их доведемо на ниво као што је кожа, текстил и обућа. Да би грађани разумјели о чему се ради. На једног радника у текстилној индустрији, на минималну плату од 520 КМ, послодавац плати 150 КМ пореза и доприноса, а у другим браншама за радника који има минималну плату 520 КМ, послодавац плати 250 КМ пореза - рекао је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Ове мјере посебно поздрављају превозници којима након финансијски катастрофалног марта и још горег априла, није помогло ни љето у које су полагали највише наде.

- Август је катастрофалан у поређењу и са јулом и са прошлом годином. Негдје смо на 30 одсто прихода у августу, а можда смо били на 35 до 40 одсто у јулу - појашњава Дејан Мијић, предсједник Удружења саобраћаја и веза Републике Српске.

Њихове колеге, превозници роба, не дјеле ни оптимизам ни задовољство. Састанак који су тражили у Влади још се није десио, али и даље га очекују. Кажу имају 80 одсто мање посла и већ неколико хиљада одјављених возача.

- Ради се буквално 20 одсто. Већина теретног саобраћаја су камиони који су паркирани. Возачи се из дана у дан одјављују, нема довољно посла, нема повратних тура - наглашава Никола Грбић, предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт Републике Српске.

И епидемиолошки, али и економски изазови не посустају, јер слиједи јесен, од које посебно страхују угоститељи.

У сектору у којем је запослено око 14.000 радника, 2.000 је већ остало без посла, па тренутне мјере Владе оцјењују као спас у пет до 12.

Спас ће, каже предсједник Владе, бити продужен и у наредним мјесецима буде ли неопходно.