latinica  ћирилица
11/08/2020 |  20:59 ⇒ 22:41 | Аутор: РТРС

Ји Пинг: Добри резултати сарадње Српске и Кине (ВИДЕО)

Сарадња Кине и Републике Српске у посљедњим годинама даје плодне резултате и она је базирана на традиционалном пријатељству два народа, поручио је Ји Пинг, амбасадор Кине у БиХ, гостујући на РТРС-у.
Ји Пинг - Фото: РТРС
Ји ПингФото: РТРС

- Термоелектрана у Станарима остварила је профитабилност, пружила чисту енергију Српској и допринијела тамошњем економском и друштвеном развоју о чему говори податак да је општина Станари, по просјечној мјесечној плати по глави становника, на првом мјесту међу локалним заједницама у Српској - нагласио је Ји Пинг.

Он је подсјетио и да је потписан уговор о изградњи хидроелектране Дабар у сарадњи са кинеском компанијом.

- Тај пројекат ће, након завршетка, учинковито ублажити проблем несташице струје у околини и очекује се да постане мотор локалног економског развоја. Такође, пројекти аутопута Бањалука-Приједор и болнице у Добоју се реализују - нагласио је Ји Пинг.

Он је поручио да је тренутно свима истовјетан и хитан задатак борба против пандемије и оживљавање економије.

- Кинеска страна је спремна да активно унапређује сарадњу са ентитетима у БиХ и дистриктом Брчко с циљем да доприноси како опоравку локалног економског и друштвеног развоја, тако и глобализацији економије и мултилатерализму - навео је он.

Он је нагласио да пандемија вируса корона не познаје границе између народа.

- Када је избила пандемија у Кини, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је у кратком времену упутио писмо подршке кинеском предсједнику Си Ђинпингу, док су професори и студенти Универзитета у Бањалуци донирали маске кинеској страни. То ћемо заувијек памтити - рекао је Ји.

Ђи је рекао да је Српска све популарнија међу кинеским туристима, те да је број оних који су посјетили Републику порастао за 89,3 одсто у односу на годину раније.

- Иако је пандемија омела посјету кинеских туриста, вјерујем да ће БиХ остати важна дестинација за њих. Спремни смо да сарађујемо са релевантним институцијама у Српској на повећању изгледа за повратак кинеских туриста - закључио је је Ји.