latinica  ћирилица
12/08/2020 |  09:00 | Аутор: СРНА

Кина ублажила рестрикције за 36 европских земаља

Кина је ублажила рестрикције за држављане 36 европских земаља неколико мјесеци након што су хиљаде људи остале блокиране када су државне границе затворене и обустављени летови да би се успорило ширење вируса корона.
Пекинг (Фото: beijingupdates.com) -
Пекинг (Фото: beijingupdates.com)

Када су ове мјере уведене у марту, скоро свим странцима је био забрањен улазак у земљу, чак и особама које имају кинеске радне дозволе или породице у Кини.

Пекинг је објавио ове седмице да ће ублажити одређене бирократске процедуре за Европљане који се надају да ће поново моћи да дођу у Кину.

Према новим правилима, власници пасоша 36 европских земаља - укључујући Француску, Њемачку и Велику Британију - са валидном боравишном дозволом могу да се пријаве за кинеску визу без позивног писма, саопштила је Амбасада Кине у Берлину.

Сви који се враћају у Кину морају да поново поднесу захтјев за визу, пошто су документи издати прије избијања пандемије поништени, пренио је АФП.

Кина је до сада дозвољавала повратак само мањем броју страних стручних радника са специјалним позивним писмима, али се показало да је тај процес веома спор.

Министарство спољних послова објавило је почетком седмице да ће власници европских пасоша који испуњавају услове од сада моћи да се "бесплатно пријављују за кинеску визу".

За све који долазе из иностранства и даље су на снази прописи о тестирању на ковид 19 и 14 дана карантина.