latinica  ћирилица
12/08/2020 |  09:12 | Аутор: СРНА

"Војна вјежба Еуфора грађанима не доноси ништа, само страх и панику"

Аналитичар за безбједност Слободан Жупљанин оцијенио је да вјежба Еуфора под називом "Брзи одговор 2020", у којој учествују и елитни падобранци из Велике Британије, неће донијети ништа грађанима БиХ, осим изазивања страха и панике.
Предраг Ћеранић (фото: sveosrpskoj.com) -
Предраг Ћеранић (фото: sveosrpskoj.com)

- Британци кроз овакве вјежбе показују гдје су позиционирани на мапи - рекао је Жупљанин.

Декан на Факултету безбједносних наука у Бањалуци Предраг Ћеранић сматра да Британци, иако су изашли из ЕУ, желе да на Балкану креирају друштвено-политичке ситуације, те да се њихова моћ осјети и у институцијама БиХ.

- Британци имају то прикривено дјеловање у Сарајеву, преко својих агената, а када затреба јача подршка, онда су ту и са вјежбама - рекао је Ћеранић за Вечерње новости.

Еуфорова вјежба "Брзи одговор 2020" овог мјесеца биће одржана у цијелој БиХ, у тијесној сарадњи са локалним властима, агенцијама за спровођење закона и Оружаним снагама БиХ.

Сврха вјежбе је, како је најављено, да провјери и покаже способност Еуфора да брзо добије појачања и распореде снаге како би гарантовао наставак сигурности и стабилности.

У вјежби учествују сталне мултинационалне снаге Еуфора и снаге за брзу реакцију из Бугарске, Грчке, Мађарске, Италије, Румуније и Велике Британије, чиме ће Еуфор имати најбројније војно присуство у БиХ.

Почетком седмице на аеродром у Сарајеву слетио је авион са дијелом опреме, као и војници из Велике Британије и припадници Краљевске ратне морнарице, те специјална возила.