latinica  ћирилица
12/08/2020 |  19:06 ⇒ 13/08/2020 | 08:56 | Аутор: РТРС

Електронске картице умјесто здравствених књижица; Прве у употреби од 17. августа (ВИДЕО)

За набавку заштитне опреме за борбу против вируса корона у Републици која ће бити довољна за шест до седам мјесеци, биће издвојено око 15 милиона марака, најавио је премијер Српске Радован Вишковић.
Електронске картице - Фото: РТРС
Електронске картицеФото: РТРС

Он је данас уручио прве електронске картице за осигуранике Фонда зрдравственог осигурања, које ће замијенити досадашње здравствене књижице. Вриједност пројекта је око 26 милиона КМ.

Прву електронску картицу у Републици Српској добила је породица Видовић из Козарске Дубице која је прије 13 година донирала органе настрадалог сина, чиме су спасили живот пет особа.

- Захваљујем се на урученој електронској картици, јер на тај начин није заборављена хумана мисија моје породице - истакао је Милан Видовић.

Интегрисани здравствени информациони систем, прве ће почети да примјењују Болница Градишка и домови здравља Градишка, Србац и Козарска Дубица. Осигураници с подручја ових општина први ће у Српској добити електронске картице умјесто досадашњих здравствених књижица.

- До краја ове године пројекат ће бити у потпуности спроведен и електронску картицу ће имати сви грађани у Српској, умјесто здравствених књижица - нагласио је Дејан Кустурић, директор Фонда здравствено осигурања Републике Српске.

За здравствени систем Српске, од изузетног је значаја успостављање ИЗИС-а и електронске картице за осигуранике јер ће тиме доћи до знатних уштеда, а само за издавање рецепата око 12 милиона КМ на годишњем нивоу, истакао је премијер Српске Радован Вишковић.

- Очекујем да до краја ове године грађани у Републици Српској имају електронску здравствену књижицу и да здравствене установе буду повезане овим системом. Драго ми је да смо у позицији да спроведемо овај пројекат. Једини ћемо од земаља у окружењу грађанима дати бесплатне електронске књижице - нагласио је Вишковић.

Увођењем електронске здравствене картице, смањиће се гужве у ФЗО укидањем овјере здравствених књижица. Осим тога, у реалном времену ће се обезбиједити потпуни увид у извршене медицинске услуге, издате рецепте, лијекове и упутнице.