latinica  ћирилица
12/08/2020 |  19:13 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Приједор: Изградњом хладњаче, биће ријешен дугогодишњи проблем воћара (ВИДЕО)

Кроз Финансијски механизам за одрживи и интегрисани локални развој, Инвестиционо-развојна банка Републике Српске за град Приједор, обезбиједила је 100.000 КМ, бесповратних средстава.
Хала - Фото: РТРС
ХалаФото: РТРС

Намијењена су за помоћ изградњи регионалне хладњаче у Омарској, која ће служити за складиштење воћарских и повртарских култура. Реализацијом овог пројекта, пољопривредницима ће бити омогућена већа конкурентност на тржишту.

Изградњом хладњаче, биће ријешен дугогодишњи проблем приједорских воћара, који ће на овај начин бити конкурентни на тржишту.

- Најприје ће допринијети да ово воћара што је остало, остане да се бави производњом. Ми задњих година имамо ситуацију да је већина људи одустала од воћарске производње - каже Младен Маријановић, предсједник Удружења воћара Града Приједор.

У изградњу објекта до сада је уложено 196.000 КМ, док ће у другој фази бити утрошено још 70.000.

Средства, обезбијеђена за изградњу, позиционираће Приједор као регионалног лидера у овој области. Уз средства ИРБ-а, пројекат се реализује суфинансирањем Града Приједора.

- За нас, наше воћаре и повртларе у Приједору, врло значајан пројекат, и један нови модел подршке развоју пољопривреде. Ради се о још једном пројекату који подржава ИРБ - рекао је Мишо Рељић, савјетник градоначелника Приједора за послове економског развоја.

Дражен Врховац, в.д. директора ИРБ-а Републике Српске истиче да је прије пет година био у локалној самоуправи као одборник, и како каже, предложио овај пројекат да уђе у буџет Града, за шта је добио подршку.

- Овом приликом имам част да потпишем уговор са Градом Приједором - додао је Врховац.

Финансијски механизам, представља пројекат који Инвестиционо-развојна банка Српске, реализује са својим партнерима – министарствима финансија, управе и локалне самоуправе, УНДП-ем, и амбасадом Републике Швајцарске.