latinica  ћирилица
12/08/2020 |  19:15 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

"Уживај у Сарајевско-романијској регији"

"Уживај у Сарајевско-романијској регији" - назив је пројекта усмјереног на креирање нових туристичких производа на подручју општина Пале, Соколац и Источни Стари Град.
Туристичка понуда Сарајевско-романијске регије - Фото: РТРС
Туристичка понуда Сарајевско-романијске регијеФото: РТРС

У наредних 18 мјесеци, пројекат вриједан 505.000 марака који финансира ЕУ, обухватиће изградњу нових адреналинских садржаја, који ће љетну туристичку понуду Источног Сарајева учинити садржајнијом.

Активности пројекта базиране су на опремању локација које нису довољно искориштене и промовисане, а налазе се на тзв. зеленој линији двије динарике.

- Конкретно локалитет Романија Црвене стијене, Брус и дио Пала гдје ћемо спојити двије пећине Орловачу и Новаку пећину,спојићемо два планинарска дома то су Црвене стијене и Стајна - рекао је Игор Тошић директор ТО Јахорина – Град Источно Сарајево.

Управо на локалитету Бруса, у Источном Старом Граду, планирано је успостављање балона на везни лет - адреналински садржај какав још није виђен на овим просторима. Општина Пале и сви њени становници имају посебан разлог за задовољство, јер се већи дио пројекта реализује управо на подручју ове локалне заједнице.

- Имаћемо први у БиХ, а сигурно и у региону овај балон на везани лет и поносни смо на садржаје који ће бити ту имплементирани - истакла је Бојана Шаровић портпаролка општине Источни Стари град.

Бошко Југовић начелник општине Пале рекао је да ће Романија као планина имати на свом дијелу стазу између планинарског дома Стајна и планинарског дома на Црвеним стијенама.

- Имаћемо директне и индиректне користи од свега тога - додао је Југовић.

Циљ овог пројекта је и јачање капацитета микро, малих и средњих предузећа, али и повећање запослености на подручју Сарајевско-романијске регије.

- Излазак на тржиште са тим пакетима ћемо остварити кроз сарадњу са туристичким агенцијама које су законом дефинисане за продају тур пакета и кроз андроид апликацију гдје ће највећу корист имати мала и средња предузећа јер ћемо обухватити њихову комплетну туристичку понуду - нагласила је Младенка Пандуревић Градска развојна агенција Источно Сарајево.

Пројекат реализују Туристичка организација Јахорина, Градска развојна агенција, Привредна комора Републике Српске и привредни субјекат "Станишић" из Пала.