latinica  ћирилица
12/08/2020 |  19:24 | Аутор: РТРС

Бањалука добија паметно аутобуско стајалиште

Градска развојна агенција Бањалука релизоваће пројекат паметног аутобуског стајалишта са инфо туристичким дисплејем.
Градски превоз (фото: Град Бањалука) -
Градски превоз (фото: Град Бањалука)

Стајалиште ће се налазити у насељу Лазарево на аутобуском окретишту у близини Завода за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић".

– Ово ће бити прво рјешење паметног аутобуског стајалишта у Бањалуци и оно треба да омогући приступ подацима о доласку и одласку аутобуса, омогући пуњење мобилних уређаја, обезбиједи приступ бесплатном интернету, кориштење bike–sharing система, као и да обавјештава о метеоролошким приликама у граду – саопштено је из ове агенције.

Објаснили су да се овај пројекат под називом “Побољшање туристичких, саобраћајних и осталих услуга кроз развој паметног аутобуског стајалишта са инфо туристичким дисплејем“, у вриједности од 49.150 КМ без ПДВ финасира путем на јавног позива Града Бањалука и УНДП – Future City Innovation Challenge.

Напоменули су да је ово рјешење изабрано као једно од 10 пројеката који ће се финансирати из тих извора.

– Осим овог пројекта, Градска развојна агенција је партнер на још два пројекта која су одобрена за финансирање, а то су: “Детекција опасних услова на саобраћајницама“ и “Звучни семафори за слободно кретање и бољу сигурност у саобраћају“ -прецизирали су у овој агенцији.