latinica  ћирилица
13/08/2020 |  08:19 ⇒ 10:57 | Аутор: СРНА

Патријарх Иринеј: Неизвјесни разговори о Косову и Метохији

Његова светост патријарх српски Иринеј изјавио је да су се он и предсједник Србије Александар Вучић сагласили да су разговори о Косову и Метохији неизвјесни и да је ситуација на том подручју веома тешка.
Патријарх Иринеј (Фото:Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Патријарх Иринеј (Фото:Siniša Pašalić/RAS Srbija)

- Разговори који ће се водити нису нешто што обећава рјешење, тако да је то проблем који се само продужава. Косово је у посебној ситуацији и видјећемо како ће то да се заврши - рекао је патријарх Иринеј за портал "Нова.рс" послије јучерашњег састанка са предсједником Србије Александром Вучићем.

Патријарх Иринеј је навео да је са Вучићем разговарао и о завршетку радова на Храму Светог Саве у Београду и да се није одустало од идеје да освештању Храма средином октобра присуствује и предсједник Русије Владимир Путин.

- Ми смо тај термин одредили, али је питање да ли ће бити могуће организовати у другој половини октобра. То зависи од многих фактора. Имамо наде да ће том чину присуствовати предсједник Путин и од те идеје нисмо одустали. То ће се догодити ако услови дозволе - рекао је патријарх Иринеј.

Он је додао да има још много посла на Храму Светог Саве и да се све плански обавља.

- Уколико будемо обавили те послове и ако прилике буду дозвољавале, ми ћемо организовати такав скуп - истакао је патријарх Иринеј.

Говорећи о реаговањима на његову изјаву да је вријеме за помирење између Срба и Хрвата, патријарх српски је навео да је то одувијек став Српске православне цркве.

- Наш став је одувјек био да треба створити атмосферу мира, али то морају да желе обје стране. Видјећемо да ли ће се направити некакви помаци у том правцу - истакао је патријарх Иринеј.