latinica  ћирилица
13/08/2020 |  10:53 ⇒ 13:33 | Аутор: РТРС

Утајом пореза буџет Српске оштећен за 532.187 КМ

Пореска управа Републике Српске поднијела је Републичком јавном тужилаштву извјештај против одговорног лица у Општој задрузи са потпуном одговорношћу "Мелиса" из Пала због сумње да је чињењем кривичног дјела оштетило буџет Српске за 532.187 КМ, саопштено је из Пореске управе.
Пореска управа - Фото: РТРС
Пореска управаФото: РТРС

У саопштењу се наводи да су инспектори Одјељења за истраге и обавјештајне послове у Сектору за контролу истраге и обавјештајне послове Пореске управе Српске тужилаштву поднијели извјештај о почињеном кривичном дјелу утаја пореза и доприноса у стицају са кривичним дјелом незаконито поступање у привредном пословању против тог лица јер је од 1. марта 2017. до 28. фебруара 2018. године издало налог да се изврше нето исплате у износу од 962.577 КМ за више лица по основу уговора о повременим и привременим пословима.

- Провјерама је утврђено да је ријеч о лицима која имају стални радни однос, а на наведене нето исплате се не врши тачан обрачун пореза и доприноса на лична примања с циљем избјегавања тачног обрачуна и плаћања прописаних пореских обавеза. У пословним књигама и евиденцијама приказан је далеко мањи обрачун пореских обавеза и на тај начин избјегнуто је обрачунавање и плаћање прописаних пореских обавеза за наведени период у износу од 532.187 КМ - појашњавају из Пореске управе.

Инспектори Пореске управе Републике Српске и у наредном периоду ће у складу са законским овлаштењима, наставити интензиван рад на терену, са циљем разоткривања кривичних дјела из области пореза, а чијим чињењем се наноси штета буџету Републике Српске.