latinica  ћирилица
13/08/2020 |  12:38 ⇒ 12:50 | Аутор: СРНА

Вишковић: У наредном периоду извоз јунећег меса у Турску (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изразио је очекивање да ће Месној индустрији "ЗП-комерц" из Бијељине ускоро бити омогућен извоз јунећег меса у Турску, напомињући да је ово једино предузеће из Републике Српске које је добило сертификат за извоз на турско тржиште.
Вишковић у Бијељини - Фото: РТРС
Вишковић у БијељиниФото: РТРС

Након данашње посјете предузећу "ЗП-комерц" у Вршанима, Вишковић је истакао да је ово можда и једино предузеће у Републици Српској које је заокружило производни процес, јер имају своју производњу, клање и прераду, све до готових производа.

- Очекујемо да би овдје наредне седмице требало да дође министар /спољне трговине и економских односа у Савјету министара/ Сташа Кошарац и да се појаве купци из Турске, како би у што скорије вријеме био омогућен извоз јунећег меса на турско тржиште - изјавио је Вишковић новинарима.

Он је нагласио да, с друге стране, надлежне у Републици Српској више занима да омогуће грађанима и домаћим прерађивачима да имају довољне количине домаћег меса.

- Због тога је Влада ове, као и прошле године, интервенисала код откупа товних свиња и јунади. Циљ нам је да заштитимо домаће произвођаче, али и да омогућимо нашим грађанима да имају што више домаће хране - напоменуо је Вишковић.

Премијер Српске је навео да, купујући домаће знамо шта једемо, знамо да је то свјеже, здраво и да ако из својих кућних буџета издвајамо новац за одређене производе да онда бар узимамо оно што је провјерено.

- У овом тренутку провјерено је једино домаће и тиме ми затварамо круг, тиме помажемо од производње па до пуњења буџета институција. На тај начин помажемо и сва давања из буџета према аграру, пензијама, борцима, социјалним категоријама и слично - рекао је Вишковић.

Он је додао да је циљ данашње посјете Бијељини да сагледају стање на терену како би институције Републике могле доносити што боље мјере.

Директор Месне индустрије "ЗП-комерц" Љубиша Росић истакао је да је одлука Владе да се иде у интервентни откуп товне јунади и свиња спас за узгајиваче.

- Узгајивачи без ове помоћи не би могли ријешити своје проблеме. Наша намјера је да откупимо бар 3.000 јунади - рекао је Росић.

Састанку премијера са руководством "ЗП-комерца" присуствовали су и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић, градоначелник Бијељине Мићо Мићић, те посланик у Народној скупштини Недељко Ћорић.

Предузеће "ЗП-комерц" има 220 запослених радника, а у свом саставу посједује репро-центар за производњу свиња, у склопу које су фарма за производњу бројлера и фарма за производњу-тов јунади, те производни погон за производњу меса и месних прерађевина.

Заокружујући производни циклус, месна индустрија "ЗП-комерц" оријентисана је на домаћу производњу из властитог това и на домаћу кооперативну производњу.

Влада Републике Српске обезбиједила је три милиона КМ за интервентни откуп 6.000 товних јунади и 10.000 товних свиња, како би олакшала прерађивачким капацитетима Српске у вријеме пандемије вируса корона и посљедица које је донијела привреди, али и пољопривредним произвођачима.