latinica  ћирилица
13/08/2020 |  15:44 ⇒ 20:08 | Аутор: sputniknews.com

Руска вакцина стиже у Шпанију

Прва вакцина на свијету против вируса корона Спутњик В, као и други руски препарати за борбу против пандемије, биће доступни у Шпанији.

Како сазнаје Спутњик, шпанска пословна група “Ибератлантик Глобал Корпорејшн", која има велико искуство у промовисању руских производа на тржиштима латиноамеричких земаља, пристала је да буде дистрибутер домаћих леијкова за борбу против ковида 19, као одговор на одговарајући приједлог Фонда "Росконгрес".

Према ријечима руководиоца за развој пословања са Русијом и земљама Заједнице независних држава (ЗНД) у "Ибератлантик Глобал Корпорејшн" Ирине Кривич, пословна група коју представља има "одличне односе" са руским пословним и званичним круговима, што заједно са темељним познавањем појединости на тржишту Европске уније омогућава дугорочну успјешну сарадњу, захваљујући којој роба из Русије успјешно "заобилази царине и законска ограничења"

Руски препарати изазвали "бум" у Шпанији

Саговорница Спутњика изразила је увјерење да препарати попут Спутњика В или Авифавира имају све предуслове да постану "продајни хит" на шпанском фармацеутском тржишту, гдје је вијест о руским достигнућима у развоју лијекова против короне изазвала прави "бум", упркос "скептичном тону" у западној штампи.

- Потражња за тим производима има све предиспозиције да буде висока - истакла је Кривичева.

Она је додала да руска страна мора да се фокусира на испуњавање свих потребних услова које је прописала Шпанска агенција за лијекове и медицинску опрему, како би руски препарати против короне што прије стигли на "изузетно захтјевно и регулисано" тржиште ЕУ.

Кривичева је такође саопштила да је "Ибератлантик Глобал Корпорејшн" спреман да учествује у промовисању лијекова руске производње у земљама Африке и Латинске Америке, са којима шпанска пословна група има "блиске контакте".

Подсјетимо, Министарство здравља Русије регистровало је 11. августа прву на свеијту вакцину за превенцију вируса корона (ковида 19), коју је развио Национални истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију "Гамалеја"у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције.