X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
13/08/2020 |  17:05 ⇒ 17:08 | Извор: СРНА

"Mилош" ће значајно унаприједити борбене способности војске Србије

Војска Србије ће значајно унаприједити своје оперативне способности увођењем у наоружање вишенамјенског оклопног борбеног возила "Милош", саопштено је из Министарства одбране Србије.
"Милош" у акцији - Фото: РТС
"Милош" у акцијиФото: РТС

Министарство и Војска Србије наставиће да улажу у домаће знање и памет, опремају јединице најсавременијим средствима у складу са потребама и да даље јачају оперативне способности, наводи се у саопштењу.

Припадници Војске Србије имали су прилику да на полигонима спознају перформансе овог борбеног возила које је успјешно прошло сва испитивања и да се увјере у ватрену моћ, висок ниво заштите и изузетне маневарске способности у свим временским и теренским условима.

Возило "Милош", чији је носилац развоја и производње српско предузеће "Југоимпорт-СДПР", може се користити за патролу и извиђање, као командно или санитетско возило, затим за противгерилску, противтерористичку и противоклопну борбу, контролу граница и територија и за превоз и подршку јединица за специјалне операције.

Стандардна верзија предвиђена је за посаду од осам чланова, а основни концепт возила представљају самоносеће оклопно тијело, савремени склопови погона и преноса снаге и независни систем ослањања који омогућава висок степен покретљивости у свим теренским и временским условима, уз максималну борбену масу од 14 тона.

Дизел мотор, аутоматски мјењач и остале компоненте система за пренос снаге омогућавају возилу брзину кретања више од 110 километара на час.

Борбено возило "Милош" има пет пушкарница за дејство личним наоружањем, осматрачке прозоре заштићене балистички, затим систем за климатизацију и НБХ заштиту, савремену комуникациону опрему и командно-информациони систем, као и камере за ноћно осматрање и вожњу.

"Милош" може бити опремљен и даљински управљаном борбеном станицом наоружаном митраљезом калибра 12,7 милиметара, затим ракетним системима ПВО, системом противоклопних вођених ракета великог домета од пет до 8,5 километара, разним врстама ручно управљаних оклопних турела наоружаних митраљезима и бацачима граната.

Може бити опремљен и оптоелектронским термовизијским и телевизијским и радарским системима за осматрање и контролу граница.

Оклопно тијело од панцирних челичних лимова у основној верзији омогућава веома висок ниво балистичке и противминске заштите, а додатна балистичка заштита је модуларног типа.

На кров је уграђено шест бацача димних кутија калибра 82 милиметара.