latinica  ћирилица
13/08/2020 |  18:08 ⇒ 14/08/2020 | 08:57 | Аутор: РТРС

"Алумина" успјешно послује без обзира на пандемију (ФОТО/ВИДЕО)

Након Бијељине, предсједник Владе Републике Српске посјетио је и погоне компаније "Алумина" у Зворнику. Премијер Вишковић и предсједник Управног одбора "Алумине" Миле Матић обишли су погон за производњу фино преципитираних хидрата у који је уложено око 30 милиона марака, што је једна од најважнијих инвестиција у овој фабрици у посљедње три године.
Састанак у Алумини - Фото: РТРС
Састанак у АлуминиФото: РТРС

Компанија "Алумина" са производњом фино преципитираних хидрата, од друге половине 2017. године закорачила је на инострано тржиште. Пројекат, вриједности око 30 милиона марака, реализован је у посљедње три године, чиме су створени услови за годишњу производњу од 60 000 тона.

Фото: РТРС

- Иза нас, а и у неком будуђем периоду је тежак период. Глобална је пандемија вируса корона, свјетска економска криза али и поред тога показујемо да смо одржив систем - рекао је Матић.

Фабрика је захваљујући домаћој памети и знању, са традиционалног металуршког прешла на неметалуршки програм и због тога се данас овај колектив успјешно носи са проблемима на глобалном нивоу, рекао је предсједник Владе.

- Мени је посебно драго, ево и без обзира на вирус, корона ова фабрика успјешно послује за шест мјесеци 20-те године послује са добити. Број радника који је био прије короне је и сад. Није било отпуштања, производња нешто мања од паниране али довољно да фабрика није у губитку - истакао је Вишковић.

Са Управом, менаџментом и представницима Синдиката компаније, као и са стечајним управником Фабрике глинице "Бирач", разговарано је о томе шта институције Српске могу да ураде да би помогле овом колективу да се стечај што прије заврши, да би фабрика била у реду европских и да би обезбиједила добро, не само запосленима, већ и цијелој Српској, а и шире, закључио је Вишковић.