latinica  ћирилица
13/08/2020 |  19:22 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

И.Сарајево: Нарушено партнерство СДС-а и ПДП-а (ВИДЕО)

Вишедеценијско партнерство СДС-а и ПДП-а на сарајевско-романијској регији озбиљно је нарушено након што је СДС самоиницијативно предложио свог кандидата за градоначелника Источног Сарајева.
СДС и ПДП -
СДС и ПДП

У ПДП-у су разочарани, лидер СДС-а ублажава ситуацију твдњом да Мирослав Лучић није званични кандидат. На предстојећим локалним изборима први пут од настанка Града Источно Сарајево, градоначелник се бира директно. СНСД је већ истакао кандидатуру Љубише Ћосића.

Кандидатура Мирослава Лучића за градоначелника Источног Сарајева од стране СДС-а Источне Илиџе закомпликовала је односе са ПДП-ом. У тој странци затечени су потезом СДС-а који како кажу угрожава преговоре о заједничким кандидатима за градоначелника и начелнике шест градских општина у Источном Сарајеву.

- Непријатно сам изненађен једностраним и некоректним изласцима у јавност политичких партнера из СДС-а када су у питању кандидатуре за најважније функције на подручју Града Источно Сарајево. Овакво солирање сигурно неће допринијети укупном договору на овој регији - сматра Ненад Вуковић замјеник предсједника ПДП-а и градоначелник Источног Сарајева.

Од раније је познато да Вуковић има амбицију да буде кандидат за градоначелника или барем за начелника општине Пале. Конкретан одговор ПДП-а на "бачену рукавицу" СДС-а очекује се сутра након сједнице Предсједништва те странке у Источном Сарајеву. Мирко Шаровић "подгријао" је сумње да СДС и ПДП неће имати заједничког кандидата за градоначелника.

- Но, за Град могуће да не буде договор тако да ће у тој варијанти ПДП и СДС одлучити да ли ће засебно давати кандидати за градоначелника или ће евентуално то учинити само СДС. Мирослав Лучић још није званично кандидат СДС иако га је је већ предложио општински одбор Источна Илиџа - рекао је Шаровић.

СНСД-овог кандидата за градоначелника Љубишу Ћосића не брину бриге политичких противника и немогућност да постигну договор о противкандидату већ како да како каже промјени власт у Источном Сарајеву коју више од двадесет година држе СДС и ПДП.

- Мислим да су се бавили искључиво сами собом и то ова ситуација и показује. Три дана пред пријаву кандидата немају противкандидата, и то говори прије свега о односу према институцији, а њихов однос је био такав да су Град и функције посматрали као плијен - истакао је Ћосић.

Од "судара" СНСД-овог и највјероватније СДС-овог канадидата за градоначелника Источног Сарајева, ништа мање неће бити интересанти избори за начелнике у шест градских општина , а посебно у Источној Илиџи и Палама.