latinica  ћирилица
14/08/2020 |  09:23 ⇒ 09:23 | Аутор: sputniknews.com

Нови Зеланд: Послије три месеца затишја, вирус се поново шири

После три мјесеца затишја, вирус корона се поново шири на Новом Зеланду, саопштили су данас званичници те земље.
Нови Зеланд (фото: nieuwzeeland.nlambassade.org) -
Нови Зеланд (фото: nieuwzeeland.nlambassade.org)

Надлежни су пријавили још 12 нових случајева Ковида-19 који су листом сви били повезани са истим извором, откривеним прије два дана, међу члановима једне породице у Оукланду, преноси Ројтерс.

Званичници тврде да је вирус, који је изазвао нови талас заражавања, стигао из иностранства и настављају да истражују како је доспио до породице у Оукланду.

Премијерка Новог Зеланда Џасинда Ардерн инсистира на својој тактици раног и снажног одговора на појаву вируса и данас би требало да саопшти новозеландској јавности да ли ће ванредно стање у Оукланду бити продужено.

У јавности је све присутнија стрeпња да би продужење ванредног стања могло додатно да оштети начету домаћу економију.

Високи званичник здравственог сектора на Новом Зеланду, Ешли Блумфилд, оцијенио је да су охрабрујући показатељи у вези са новим жариштем у Оукланду, али је додао да надлежни имају информације о заражавањима у још двије области, која би тек требало да буду испитана.

Министар здравства Новог Зеланда Крис Хипкинс одбацио је спекулације неких експерата да се вирус "тихо ширио у Оукланду недељама уназад“" рекавши да постоје поуздани докази да та претпоставка није тачна.