latinica  ћирилица
14/08/2020 |  10:16 ⇒ 10:53 | Аутор: РТРС

Архивирање на другачији начин; Документи који злата вриједе (ФОТО)

Прва асоцијација обично је подрум или нека забачена, тамна просторија затрпана регистраторима и папирима у коју се ријетко залази, барем у редовним околностима. У ванредним, попут страшне поплаве из маја 2014. године, једно од главних питања било је - јесмо ли сачували архиву или је гомила важних и оригиналних докумената отишла у неповрат. Нису то више само прашњави папири, данашње архиве добрим дијелом се чувају у дигиталној форми и, као трајни вид заштите, на микрофилму, чији се вијек процјењује на 500 година, објашњавају у компанији ADS – Archive Digital Solution, из Бањалуке, једном од највећих предузећа у БиХ за управљање архивском грађом.
Жељко Стојнић, Компанија ADS (Фото: ADS) -
Жељко Стојнић, Компанија ADS (Фото: ADS)

Годинама уназад, баве се дигитализацијом, микрофилмовањем, регистратурским-физичким сређивањем папирне архиве, чувањем папирних оригинала и свих медија у савременим депоима, опремљеним према ISO стандардима, као и дезинтеграцијом (резањем, шредирањем) документације.

Кажу да о стандардима, ипак, најбоље говори подугачак списак клијената који су им своју документацију повјерили на чување, а међу којима су банке, јавне установе и предузећа, институције, тржни центри, осигуравајуће куће и други.

- Кад набројите све те клијенте и пробате да замислите колико се значајних и повјерљивих података и докумената код нас чува, схватите да је архива заиста право благо о којем се, баш као о благу, и мора старати. Кад смо са тим послом почињали, били смо пионири који су од врата до врата странкама објашњавали да архиве нису неки мемљиви подруми, већ изузетно озбиљан и одговоран посао, са посебним акцентом на значај очувања старе документације - каже генерални директор ADS Жељко Стојнић.

Пионирски посао временом се претворио у предузеће са најсавременијом опремом, па ADS у процесу дигитализације користи најсавременије скенере какве тренутно имају само ријетки, попут НАСА.

Архивирање (Фото: ADS)

- Из цијеле БиХ стижу нам позиви оних који своју архиву желе да дигитализују. Након скенирања докумената, уносимо метаподатке према жељи клијента, на основу којих се може пронаћи жељени документ међу милион других у року од неколико секунди. Развојем информационих технологија, то је постао најјефтинији и једнако поуздан начин чувања као и микрофилм - објашњава Стојнић.

У ADS који је однедавно у власништву компаније Проинтер ИТСС, изузетно су поносни и на микрофилмску лабораторију, али и на опрему за резање (шредирање) грађе, свјетски познатог произвођача машина за уништавање папира – шредера, EBA GmbH, чији су и заступници.

Уз акредитације за све услуге које нуде, једини у Босни и Херцеговини испуњавају захтјеве према ISO стандарду за чување архивске и бибилотечке грађе. Ниво професионалности у пословању потврђује и податак да су једини у БиХ који посједују и Индустријску сигурносну дозволу. Тај документ који издаје Министарство безбједности БиХ односи се на приступ подацима степена "тајно".

Баш тај сегмент пословања архиву осликава и из мало другачијег угла. Тачније, у њој не раде само стручни, већ прије свега људи од повјерења који разумију осјетљивост и повјерљивост података које чувају.

- Ми смо управо на тај начин и стварали колектив и зато међу запосленима имамо читав спектар различитих струка. Увијек нам је био циљ да једни другима вјерујемо и да сви будемо свјесни колико је значајан посао који радимо - каже директор ADS.

О значају тог посла свједоче и изузетно строги и прецизни закони о чувању архивске грађе карактеристични за скоро све земље развијеног свијета. На нашем простору препоручено је да се копије микрофилмова чувају минимум 50 километара од главног сједишта, а према важећем Закону о архивској дјелатности Републике Српске након дигитализације и микрофилмовања дио папирне документације може се уништити. Ипак, гомилање архиве и даље је велики проблем, а самим тим и њено адекватно ажурирање, сигурност и приступ појединим списима у предузећима и институцијама, због чега је све оно што радимо само одраз реалне потребе на тржишту, кажу у ADS и наглашавају да су за управљање документима електронски системи најбоље рјешење.

Још једно рјешење које додатно свједочи о томе шта значи изгубити архиву увеле су САД након 11. септембра 2001. Тада су одлучили да копије микрофилма морају бити измјештене чак на другу тектонску плочу.