latinica  ћирилица
14/08/2020 |  14:44 ⇒ 14:45 | Аутор: СРНА

Лучић: Имовина СПЦ још није враћена

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара БиХ Милош Лучић рекао је у интервјуу Срни да до сада у БиХ, нажалост, није ништа урађено да Српској православној цркви буде враћена њена имовина, посебно у Сарајеву.
Милош Лучић - Фото: СРНА
Милош ЛучићФото: СРНА

- СПЦ је 2008. године потписала споразум са БиХ и до данас апсолутно ништа није учињено на његовом спровођењу. Није чак формирана ни комисија за спровођење споразума - истакао је Лучић.

Он је додао да је о овом проблему разговорао са Његовим преосвештенством митрополитом дабробосанским Хризостомом и да ускоро очекује од митрополита да достави приједлог чланова комисије у име СПЦ-а, те да се коначно покрену ствари са мртве тачке.

- То је болно питање. Несхватљиво је да се ствари не помјерају са мртве тачке - рекао је Лучић.

Лучић је истакао да се чини да нема воље да се ово питање покрене с мртве тачке и да се бошњачка страна само декларативно залаже за рјешавање овог проблема, док у стварности не чини ништа да се то ријеши.

Лучић је додао да његови претходници који су водили ово министарство нису показали политичку вољу да се споразум реализује.

Имовина Срба у ФБиХ се скрнави, то мора бити заустављено

Наводећи да ни након четврт вијека тензије у БиХ нису спласнуле, Лучић је истакао да се скрнави имовина Срба, те православна гробља и цркве у ФБиХ, нагласивши да институције морају обезбиједити да се ови и слични напади зауставе.

Он је апеловао на све нивое власти у ФБиХ да овај случај пљачкања и скрнављења цркве у Блажују буде расвијетљен јер починиоци овог срамног напада још нису пронађени.

- У посљедње вријеме свједоци смо пораста напада на вјерске објекте и углавном се ти инциденти дешавају у ФБиХ, скрнаве се православне цркве и имовина Срба. Посљедњи такав примјер је црква у Блажују која је опљачкана и оскрнављена. Украдени су вриједни црквени предмети, разваљена врата, а пронађени су чак и трагови крви. Црква није имала видео-надзор иако су свештеници то годинама тражили. Тек након посљедњег напада и медијске пажње локалне власти су показале интерес да се то ријеши - рекао је је Лучић.

Истичући да је ово већ ко зна који по реду напад на ову цркву, он је најоштрије осудио тај напад и на све друге нападе на вјерске објекте јер се тиме шаље порука да нису добродошли на својим вјековним огњиштима, да напади на њих остају некажњени и да им тамо нема мјеста.

- Напад на цркву у Блажују је напад на преостале Србе који живе у ФБиХ, напад на њихов идентитет, традицију и духовност - констатовао је Лучић.

Избјеглице још чекају рјешења

Рјешавање питања избјеглих и расељених лица, истакао је Лучић, једно је од "горућих питања" на које је фокусиран како би им били обезбијеђени нормални услови за живот.

- То, прије свега, значи да им се обезбиједи кров над главом. Иако је прошло 25 година од рата, ми и даље имамо велики број лица која нису ријешила свој статус и углавном се ради о социјално најугроженијим категоријама - напоменуо је Лучић.

Изграђено пола од 3.200 стамбених јединица

У оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања избјеглих и расељених лица, Лучић каже да је планирана изградња 3.200 стамбених јединица и да их је до сада већ пола изграђено.

- Програм се завршава 2022. године, а средства за овај програм обезбиједила је ЕУ која је највећи донатор, Влада САД као други највећи донатор и друге земље. Присуствовао сам у Бањалуци и Прњавору свечаној додјели кључева за 62 породице којима је ријешено стамбено питање у оквору овог програма. Ријеч је о моделу социјалног збрињавања јер станови остају у власништву локалних заједница.

У оквиру пројекта "ЦЕБ два" који се проводи у 45 градова БиХ планирано је затварање свих колективних центара и алтернативног смјештаја и изградња 2.611 стамбених јединица. Средства су осигурана из кредита Развојне банке Савјета Европе, а рок за завршетак овог пројекта је 2022. година - прецизирао је Лучић.

Он је подсјетио да је недавно у Козарској Дубици посјетио локацију гдје се гради зграда за избјегла лица и додао да ће она ускоро бити усељена.

- Посјетио сам и локацију у Источном Новом Сарајеву гдје је предвиђена изградња зграде у оквиру пројекта "ЦЕБ два". Био сам и у повратничким насељима Улице и Брањево у Зворнику гдје сам разговорао са повратницима и покушао пронаћи начине како ријешити њихове горуће проблеме - истакао је Лучић.

Он је рекао да је посјетио у општини Угљевик избјегличка насеља Равно поље, као и Сјевер гдје је посебно тешка ситуација јер у два стамбена објекта живе 23 особе углавном старије животне доби.

Лучић је рекао да су му се корисници тог објекта жалили да им је дотрајала фасада и столарија, те истакао да ће у наредном периоду тај њихов проблем бити ријешен.

- У повратничком насељу Равно поље живи 60-так лица, углавном избјеглице, из Сарајева, Кладња и Олова. Рекли су ми да им је најпотребнији асфалтни пут и то ћу врло брзо ријешити - најавио је Лучић.

Он је најавио да ће ускоро бити одржана и прва сједница Комисије за избјеглице и расељена лица БиХ која ће кроз средства којима буде располагала обезбиједити спровођење пројеката за електрификацију, комуналну и социјалну инфраструктуру за ову популацију.