latinica  ћирилица
14/08/2020 |  18:30 | Аутор: СРНА

Радановић: Апел за заштиту живота и имовине Срба у ФБиХ

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ апеловао је на надлежне власти на нивоу БиХ да предузму мјере да би заштитили Србе у ФБиХ, чији су животи и имовина угрожени од држављана других земаља који су незаконито ушли у БиХ, а немају ниједан идентификациони документ и углавном су безбједносно интересантна лица.
Ђорђе Радановић - Фото: Глас Српске
Ђорђе РадановићФото: Глас Српске

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић рекао је Срни да су, због погоршане безбједносне ситуације у вези са мигрантима, угрожени живот и имовина српских повратника у општинама Босански Петровац, Сански Мост, Босанска Крупа, Босанско Грахово и Дрвар.

Он је додао да Одбор апелује на Предсједништво БиХ да хитно позове на разговоре представнике Пакистана, Ирана, Ирака, Авганистана и других земаља из којих долазе мигранти, ради склапања споразума о реадмисији њихових држављана.

Радановић је навео да је позив упућен и Министарству безбједности у Савјету министара да предузме све радње и мјере како би били заштићени Срби у ФБиХ, као и Министарству унутрашњих послова Унско-санског кантона да запосли додатни број полицајаца с циљем заштите основних права српских повратника.

Према његовим ријечима, отварањем мигрантског кампа у селу Липа на почетку епидемије вируса корона, трајно је угрожена повратничка српска заједница у цијелој Крајини.

Он је рекао да су сада мигранти географски ближе Петровцу него Бихаћу.

- Сада је мигрантима лакше и ближе да из Липе према Хрватској иду преко повратничких српских села, нарочито јер је успостављен стални полицијски пункт који блокира кретање миграната из Липе према Бихаћу, па мигранти из Липе сада иду на српска повратничка села како би дошли до Хрватске - појаснио је он.

Радановић констатује да је кршење основних права од лица без докумената на штету српских повратника најочитији примјер нефункционисања кантоналних и федералних институција.

- Упозоравамо да ће, ако се ови трендови наставе, број Срба у ФБиХ са 2,5 одсто, према попису из 2013. године, на сљедећем попису бити смањен на мање од 1,5 одсто. Истичемо да остваривање права Срба у ФБиХ није на штету друга два народа, а Срби у ФБиХ само траже да се поштују њихова уставом и законима гарантована права - нагласио је Радановић.

Он је подсјетио и на проблем текстилног отпада из Италије који је смјештен у Дрвару и Грахову, а који је од федералних инспекција дефинисан као безопасан по здравље.

- Поставља се логично питање, зашто би неко текстилни отпад премјештао из Италије у Дрвар, плаћао превоз и таксе, ако је тај отпад безопасан? У земљама ЕУ текстилни отпад се рециклира у нову гардеробу и ставови који говоре да је текстил довезен из Италије безопасан по здравље вријеђају интелигенцију и здрав разум - закључио је Радановић.