latinica  ћирилица
14/08/2020 |  18:58 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Истраживачи раде на развоју више од 165 вакцина против вируса корона (ВИДЕО)

Истраживачи широм свијета раде на развоју више од 165 вакцина против вируса корона, а 31 вакцина се већ испитује на људима.

Руси су недавно објавили да су направили ефикасну вакцину против вируса корона иако још није прошла трећу фазу. Кинези су своју вакцину ставили у ограничену употребу, а ЕУ је данас потписала уговор са произвођачем који се показао као најефикаснији према мишљењу европских стручњака.

За вакцине је потребно обично између шест и 10 година истраживања и тестирања прије уласка у клиничку фазу, али научници убрзавају процес производње да би је развили најкасније до сљедеће године.

- Утркујемо се с временом на двије стазе. Једна је добити КОВИД вакцину, а друга да помјеримо границе истраживања вакцина како бисмо могли имати боље и сигурније вакцине које можемо брже да развијамо. Мислим да ће нам вјероватно требати више вакцина. Можда различите врсте вакцина за различите старосне групе, припаднике различитих раса - каже др Катрина Пулок, виши клинички истраживач вакцинологије из Велике Британије.

Прво безбједно испитивање вакцине на људима почело је у марту, али само неколико је прешло у другу фазу.

Највише пажње јавности привлаче руска и тзв. оксфордска вакцина.

Генетичар Џенан Ковачић који са својим тимом учествује у истраживању оксфордске вакцине, каже да постоји неколико платформи за развој вакцина.

- Руска и оксфордска вакцина користе практично исту технологију, но разлика између њих је што је оксфордски тим објављивао у "Ланцети", најпрестижнијем медицинском журналу на свијету прве и друге клиничке фазе која је садржала просјечне доби од 35 година. Углавном су у том студију учествовали бијелци. Главна нус појава је била температура и главобоља - појашњава Ковачић.

У посљедњој, трећој фази испитивања тренутно се налази осам вакцина. Руски научници своја истраживања, за разлику од Британаца, нису дијелили с научном заједницом.

- Русија ће тек учинити ову вакцину доступном широј популацији 2021.године. То је веома битно навести. Дакле, Русија није онолико неопрезна колико је то представљено у медијима, иако је број особа је које је Русија тестирала 76, тако да то у контексту имунологије није довољно људи да се са сигурношћу каже да вакцина функционише - додаје Ковачић.

Руски научници истакли су да је вакцина брзо развијена, јер је модификована верзија оне која већ постоји за борбу против других болести.

- Руска вакцина је производ заснован на одређеном знању и подацима. Дио ових вакцина је већ раније произведен и за њих нису потребна претклиничка истраживања - казао је Михаил Мурашко, министар здравља Руске Федерације.

Русија није једина земља која користи пречице како би што прије дошла до вакцине.

Наиме, Индија је најавила да ће сутра пустити на тржиште своју вакцину, и то на државни празник којим се обиљежава 73 године независности од Британске империје.