X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
15/08/2020 |  09:49 ⇒ 10:52 | Извор: СРНА

Дачић: Београд поздравља одлуку Подгорице

Београд поздравља одлуку Подгорице да отвори границе држављанима Србије за улазак у Црну Гору, уз негативан PCR, поручио је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
Ивица Дачић (фото:Tanjug/AP) -
Ивица Дачић (фото:Tanjug/AP)

Дачић је рекао да се не смије дозволити да границе између ове двије државе буду затворене, јер су се Црна Гора и Србија бориле да им се границе додирују и имају изванредне односе током свих вијекова.

Он је истакао да, ипак, не савјетује никоме да путује било гдје, прије свега због здравствене ситуације и зато што је најсигурније провести одмор код куће.

Дачић је подсјетио и на најновију одлуку Владе Србије да уведе обавезан негативан PCR тест за грађане Хрватске, Сјеверне Македоније, Бугарске и Румуније, који није старији од 48 часова.

- Њима није забрањен улазак, само се захтjева PCR тест. Србија је била отворила границе за све странце, без теста. Сада ове мjере мало дефинишу и неке наше односе у региону. То су мjере које и они примjењују према нашим грађанима. Нису само реципрочне мjере у питању - појаснио је Дачић за ТВ "Прва".

Дачић је рекао да је Србија изузела Црну Гору из ове одлуке.

У Црну Гору је od поноћи дозвољен улазак држављанима Србије, самопроглашеног Косова, Албаније, Сјеверне Македоније и САД, уз негативан резултат PCR или Елиса теста, не старији од 72 часа, одлучило је Национално координационо тијело за заразне болести.