X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
15/08/2020 |  11:12 ⇒ 11:42 | Извор: РТС

Вучић: Тражићемо хитно обустављање радова код Високих Дечана

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је да се упадом у заштићену зону манастира Високи Дечани и извођењем нелегалних путарских радова угрожава једна од највећих српских и хришћанских светиња, и да је тај чин недвосмислено у супротности са европским цивилизацијским тековинама, па и у супротности са прописима које је донијела сама Приштина.
Александар Вучић - Фото: Screenshot
Александар ВучићФото: Screenshot

Вучић је најавио да ће зато, на наредном састанку у Бриселу, од представника Приштине и европских посредника Србија затражити хитно и трајно обустављање грађевинских радова у заштићеној зони манастира Високи Дечани, наведено је у саопштењу прес службе предсједника.

- Заштита српске културне и вјерске баштине на Косову и Метохији је приоритет наше државне политике, и спремни смо да заједно са Српском православном црквом формирамо специјални тим за заштиту наших светиња као српске и хришћанске духовне, културне и историјске баштине - рекао је Вучић.

Он је нагласио да Србија доживљава радове у околини Високих Дечана као "средство притиска на нашу страну и као поруку да је наша културна и вјерска баштина талац албанске самовоље".

Предсједник Вучић је навео да Србија наглашава да је за продуктиван дијалог неопходно да међу учесницима постоји минимални однос повјерења и мирољубива клима за разговоре, а путарски радови у околини манастира, који су недвосмислено напад на Високе Дечане, не доприносе стварању такве атмосфере.

Он је додао да је велики број српских цркава и манастира страдао у посљедње двије деценије пред рушилачким бијесом албанских екстремиста, и да Србија неће дозволити ни наговјештај могућности да би таква судбина могла да задеси још неко од српских светих мјеста.

- Очекујем да ЕУ изврши експлицитан и снажан притисак на Приштину да прекине кампању угрожавања српских светиња на Косову и Метохији, јер оне су, осим што су наше светиње, истовремено и непроцјењиви споменици европске хришћанске културе, а сваки напад на њих је и напад на саме темеље европских вриједности - истакао је Вучић.