latinica  ћирилица
15/08/2020 |  19:41 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Брчко: За подстицаје у пољопривреди обезбијеђено 10 милиона марака (ВИДЕО)

На подручју Дистиркта Брчко, све гране пољопривреде уврштене су у подстицаје, како би се субвенционисаним развојем аграра, дошло до што већег број самоодрживих пољопривредних газдинстава. Ове године за те намјене кроз буџет и ребаланс, обезбијеђено је десет милиона КМ.
Брчко - пластеници - Фото: РТРС
Брчко - пластенициФото: РТРС

Газдинство породице Зец, из Брезова Поља Села, код Брчког, под пластеничко-стакленичком производњом парадајза и паприке, има 2.000 метара квадратних.

Деценије труда и зноја, изњедриле су еколошки здраве производе. Међутим, за повртларе, први дио године, није био добар али се надају поправном са јесењим родом поврћа.

- Ми смо већ у пола производње, и сада се бавимо продајом, мада нам и епидемија од прољетос ствара додатне проблеме. Ми ћемо ићи до краја. Имамо и позну производњу, за коју мислимо да ће нам поправити просјек, јер не можемо да се баш похвалимо са овом али не можемо ни да се жалимо - истиче Остоја Зец, повртлар из Брезовог Поља Села.

Брчански ратари кажу да је за њих ова година била добра. Имали су одличан принос и квалитет пшенице.

Исто очекују и од кукруза. Уз подстицаје и тржишне вишкове, не би требало бити кризе. Међутим још чекају исплату подстицаја, а обавезе се гомилају.

- Нама је у циљу да што прије почнемо предавати захтјеве. како би се могли спремити се за јесењу сјетву, тј. да би могли обавити и ову прољетну, јер су се и неки пољопривредни произвпђачи и задужили - рекао је Драго Новаковић, Удружење пољопривредника "Сава", Брезово Поље Село.

У надлежном ресору за аграр, кажу да је циљ у Брчком постићи предратни ниво пољопривредне производње, како би се поново покренуо агроиндустријски сектор.

- То је у будућем периоду оно на чему ћемо се фокусирати да подстичемо отварање прерађивачких капацитета за откуп свих пољопривредних производа - истакао је Перица Бургић, шеф Одјељења за пољопривреду Дистиркта Брчко.

Поред пољопривредних подстицаја у Брчком, већ трећу годину за редом проводе и програм самозапошљавања у пољопривреди, са циљем осамостаљења што већег броја пољопривредника и стврања нових радних мјеста.