latinica  ћирилица
15/08/2020 |  21:30 | Аутор: Агенције

Лукашенко пребацује ваздушно-десантне снаге на западну границу

Лидер Бјелорусије Александар Лукашенко наредио је да се ваздушно-десантна бригада пребаци у град Гродно, који се налази у близини граница Пољске и Литваније, због напете ситуације на западним границама, преноси агенција Белта.

- Мене више забрињава ситуација на територији наших сусједних држава – Пољске и Литваније. Тамо се, како вам је познато, одржавају војне вјежбе НАТО снага. Примјећује се ескалација и повећање оружаних компоненти на тим територијама. Наравно, не можемо да то не примијетимо и да мирно гледамо. Када сам јутрос слушао извјештај начелника Генералштаба примијетио сам да и наше војнике брине исти проблем. Због тога молим, с обзиром на напету ситуацију на западним границама, да се пребаци ваздушно-десантна бригада из Витебска у Гродно - рекао је Лукашенко.

Бјелоруски лидер данас је одржао састанак у Центру за стратешку контролу Министарства одбране Бјелорусије. Он је објаснио који је тренутно његов главни циљ.

- У овом тренутку немам других циљева, осим да сачувам независну и стабилну државу - рекао је Лукашенко.

Он је додао да у земљи има довољно ресурса да би се осигурала безбједност Бјелорусије.

Путин обећао помоћ у осигурању безбједности

Бјелоруски предсједник Александар Лукашенко рекао је да му је руски предсједник Владимир Путин обећао помоћ у осигурању безбједности у Бјелорусији ако то буде потребно. Лукашенко је поручио и да ће радници државних фабрика, који буду штрајковали, бити отпуштени.

ЕУ се припрема за увођење нових санкција Бјелорусији због насилних протеста када су убијена два демонстранта.