latinica  ћирилица
18/08/2020 |  12:45 ⇒ 13:04 | Аутор: Вечерње новости

Откривено: Авион са доказима о злочинима тзв. ОВК намјерно оборен

Авион који се срушио 2006. године, а којим се са Космета враћао контингент словачких војника, највјероватније није пао због грешке пилота, што је званична верзија.
Пад војног авиона - Фото: илустрација
Пад војног авионаФото: илустрација

Авион је намјерно оборен, јер су се у њему налазили докази о масовним гробницама и злочинима терористичке ОВК, пишу Новости и наводе да на то, према ријечима адвоката Горана Петронијевића, указују информације до којих се дошло, јер је прије недјељу дана скинута ознака тајности са случаја пада ове летјелице НАТО.

Петронијевић је за портал Косово онлајн изјавио да су 42 словачка војника и официра провели шест мјесеци у зони Подујева и да је авион којим су полетјели у јануару 2006. пао у близини мађарске и словачке границе под неразјашњеним околностима:

- Државна комисија Словачке је у року од неколико сати тај случај прогласила државном тајном и објавила да је у питању грешка пилота. Из свједочења војника који су дошли да замијене одлазећи контингент дошло се до информације да је у авион који се враћао кући, између осталог, утоварено неколико алуминијумских сандука са доказима о некаквим масовним гробницама и да се претпоставља да је ријеч о масовним гробницама или Срба или Албанаца или неалбанаца које је побила тзв. ОВК - рекао је он.

Адвокат наводи да на овом случају ради три године и да је у сарадњи са удружењем породица погинулих у тој авионској несрећи и словачким ветеранима дошао до неких информација.

Највјероватније била "провокација пада авиона"

- Досад на томе није могло да се ради, јер је стајала ознака државне тајне, али је словачки министар одбране укинуо ознаку тајности и сада је доста докумената објављено. Докази су стављени у специјалне сандуке за транспорт документације, који не би могли да се униште. Чак и у случају пада авиона они најчешће остају неоштећени - наводи адвокат.

На мјесту несреће нису пронађени сандуци са доказима који су везани за масовне гробнице, али су људи који су дошли да замијене одлазећи контингент помагали у утоварању у авион и тврде да су они постојали. Званична верзија по којој је авион пао грешком пилота, сматра Петронијевић, дефинитивно није тачна и то су истраживања утврдила, али незванично, јер је стајала ознака државне тајне. Највјероватније је, како каже, у питању "провокација његовог пада", али да то остаје да се види у истрази која слиједи.

Петронијевић наводи и да поједини чланови породица погинулих у авионској несрећи доводе у везу, а неки и директно оптужују Мирослава Лајчака да је допринио томе да не дође до отварања случаја.

- Лајчак је у наредном периоду био министар спољних послова Словачке и један од њихових најутицајнијих политичара. Они сви знају да је он човјек НАТО, да је европски бирократа. Сматрају да је зарад мира и заштите злочинаца тзв. ОВК од стране НАТО, који су саизвршиоци са њима, највјероватније вршен утицај на Лајчака, а он је вршио утицај да не дође до отварања тог случаја - каже Петронијевић.

Уколико би се доказало да су они стварно копали гробнице и вршили ексхумације, да су имали доказе за које неколико људи из словачког контингента тврди да су били у авиону, онда је то, сматра он, озбиљна ствар за размишљање о прикривању доказа о злочинима терористичке ОВК.

Уклоњени сви трагови са мјеста недреће у Мађарској

Према медијским извјештајима о овој авионској несрећи, у "антонову" који је превозио словачке војнике са Косова, налазиле су се 43 особе, 35 путника и осам чланова посаде. Несрећу је преживио само један поручник словачке армије.

Излазећи из Мађарске, авион је, како је тада наведено, из непознатих разлога скренуо три километра с путање и ударио у врх Гергељ, висок око 700 метара, десетак километара од границе са Словачком. У извјештајима се помиње и други авион који је полетио из Приштине, у ком је био пртљаг војника повратника са Косова, а који је слетио пола сата послије несреће без проблема на аеродром у Кошицама.

Послије пада авиона, словачки и НАТО војници дошли су заједно на мјесто несреће, обезбиједили су га и нису дозволили мађарским спасиоцима да приђу, иако се мјесто пада авиона налазило на територији Мађарске.

- Послије десетину сати њиховог боравка на терену, када су мађарски спасиоци дошли, није било никаквог трага, није било сандука, чак није пронађен ниједан лаптоп или телефон од погинулих војника - наводи Петронијевић.