latinica  ћирилица
19/08/2020 |  17:43 ⇒ 18:34 | Аутор: СРНА

Мигранти у товару пшенице, скровишту крова...

Цариници Србије су током посљедња два дана на прелазима Хоргош и Батровци открили 18 илегалних миграната који су се скривали у спојлеру камионске кабине, у скровишту крова камиона и товару органске пшенице.
Рача:Мигранти у камиону бугарског превозника - Фото: СРНА
Рача:Мигранти у камиону бугарског превозникаФото: СРНА

Први случај откривен је када су на прелазу Хоргош, према Мађарској, након контроле мобилним скенером уочене људске силуете на кровном дијелу кабине домаћег камиона, који је из Србије ка Чешкој превозио металне дијелове.

Физичким прегледом из скровишта на камионском крову извучена су тројица младића, без било какве документације код себе, саопштено је из Управе царина Србије.

Нешто касније је анализом слике уочено да има људи на кабини домаћег камиона који је из Србије ка Словачкој превозио алуминијумске прозоре, па су из унутрашњости спојлера камионске кабине извучена такође тројица мушкараца.

Јуче је на овом истом прелазу у два случаја међу робом откривено седам млађих миграната, од којих су се тројица крила међу алуминијумским отпадом којим је био натоварен домаћи камион на путу ка Њемачкој.

Четири "слијепа путника" пронађена су нешто касније истог дана и у камиону сјеверномакедонских регистарских ознака, који је из Турске превозио ауто-дијелове ка Чешкој.

На прелазу Батровци, ка Хрватској, цариници су анализом слике са скенера у бугарском камиону, који је ка ЕУ возио органску пшеницу, уочили чак пет људских силуета.

Када је камион физички отворен из товара органске пшенице извучено је пет младића, највјероватније, како се наводи у саопштењу, из Авганистана.

Царина подсјећа да су од почетка ове године у покушају илегалног преласка границе цариници спријечили око 670 миграната.