latinica  ћирилица
19/08/2020 |  19:07 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Кромпир у Бијељини родио као никад (ВИДЕО)

Да квалитетан производ увијек има сигурног купца доказује породица Перковић из Којчиновца код Бијељине. Кромпир пласирају на подручју Рогатице, док се рогатички кромпир тражи у Семберији. Ове године имају изузетно добар род. Само један кромпир са њихове њиве довољан је да се направи ручак јер je тежaк и до скоро 1,5 килограм.
Берба кромпира - Фото: РТРС
Берба кромпираФото: РТРС

Кромпир је ове године имао идеалне временске услове за раст и развој, па ће на више од једног хектара Перковићи убрати десетине тона.

- Имали смо плодова који су тежили и по кило и 300. Тако је добро родило да фактички може један ручак са једним кромпиром да се направи - истиче Миле Перковић.

Пандемија вируса корона утицала је на мању потражњу, али Перковићи имају сигурне купце за кромпир сорте аризона.

- Овај кромпир из Рогатице долази у Бијељину, а овај из Бијељине иде у Рогатицу. То јесте заниљиво, али апсурдно - каже Перковић.

Продајна цијена је око 40 пфенига. Перковић истиче да би реална цијена би била 50 пфенига јер је цијена њихове производње 35 - 40 пфенига по килограму.

Перковићи штеде и на радној снази па је на њиви ангажована цијела породица. Кћерка је здравствени радник, а син запослен у производном погону, али чим заврше радне обавезе у фабрици, они су под отвореним небом.

Кажу, без труда нема ни добити, а сложне марљиве руке Перковића произвеле су добар и квалитетан род. Из само једне кућице изваде скоро два килограма укусног кромпира који је тражен на тржишту.

На око пола хектара сију и индустријски кромпир који ће завршити у чипсу, зачинима и супи. Задовољни су и овим родом -који се креће од 30 до 40 тона по хектару. Откупна цијена је 35 пфенига, а имају и подстицај од ресорног Министарства.