latinica  ћирилица
21/08/2020 |  12:00 ⇒ 19:37 | Аутор: РТРС

Екипа РТРС са мигрантима на међуентитетској линији код Кључа (ФОТО/ВИДЕО)

У прихватном кампу "Мирал" у Великој Кладуши синоћ се десила масовна туча миграната, а из Министарства унутрашњих послова Унско-санског кантона речено је да немају пријављен овај случај. Водећи се све већим проблемима са мигрантима, екипа РТРС отишла је на међуентитетску линију код Кључа, гдје је снимила ситуацију на терену.
Мигранти код Кључа - Фото: РТРС
Мигранти код КључаФото: РТРС

Наиме, мјештани Пурића на подручју општине Велика Кладуша већ дуже вријеме протестима покушавају да укажу на проблем миграната који свакодневно пристижу у њихово мјесто.

Такав скуп одржан је и синоћ, а грађани од кантоналних власти траже да мигрантски проблем коначно ставе под контролу и заштите безбједност и имовину.

Ријеч је о самоиницијативним окупљањима, јер, како кажу, не могу више да трпе актуелну ситуацију.

 

Управо грађани Велике Кладуше су примјер нерјешавања проблема миграната.

Према информацијама које су они рекли медијима, око 300 миграната седмично стигне на подручје Унско-санског кантона. Грађани протестима покушавају да анимирају надлежне да се оштрије позабаве овим проблемом, јер мигранти често упадају на њихова имања и куће.

Такође, ближи се и почетак школске године, па су родитељи приморани да ради безбједности редовно прате дјецу у школе.

С друге стране, у овом кантону власти кажу да немају довољно ни средстава ни људства, а и смјешатаја за мигранте је све мање.

Траже координисану акцију на нивоу БиХ, а мигранти углавном желе у Хрватску, што је у овом тренутку немогућа мисија.

Што се тиче Републике Српске, став је јасан. Нема задржавања миграната на територији Републике Српске и тај став изричито је јуче поновио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Каже да ће Српска пооштрити политику према транспорту миграната, јер Српска не жели да гледа пљачку и нападе на домаће становништво.