latinica  ћирилица
21/08/2020 |  15:50 ⇒ 17:28 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Буџет Српске ликвидан (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је буџет Српске ликвидан и редовно извршава своје обавезе, те да нема промјене приоритета ни кад је ријеч о зацртаним инфраструктурним пројекатима, међу којима су изградња ауто-пута и хидроелектране Бук Бијела, које се раде у аранжману са Србијом.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Након састанка Главног координационог тима, Цвијановић је нагласила да Република Српска припрема буџет за наредну годину.

Према њеним ријечима, пандемија вируса корона привреду у Српској довела је у тешку ситуацији и посљедице ће се дуго осјећати.

Она каже да је присутна брига и о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској.

- Кад је ријеч о епидемиолошкој ситуацији, стање није добро, али наш здравствени сектор је добро опремљен и може да се ухвати у коштац са овим што се дешава - рекла је Цвијановић и захвалила здравственим радницима на којима је највећи терет.

Састанaк Главног координационог тима, Фото: СРНА

Она је позвала грађане да се придржавају прописаних мјера.

- Када је ријеч о помоћи привреди, Влада Српске је прибјегавала одређеним мјерама. Влада води рачуна о корисницима буџета и познато је да су уплаћени порези, доприноси и минимална плата реалном сектору. Настављена је пракса помагања најугрожењим секторима гдје се не може очекивати брзи опоравак - навела је Цвијановић.

Она је подсјетила да се неће ићи на смањивање плата у јавном сектору, јер је потребно очувати ниво потрошње.

- Наше опредјељење јесте да очувамо постојећи ниво плата, а да различитим интервенцијама и посредствова фондова помогнемо очувању локалних заједница и привреде. Оно што ће се дешавати у Српској биће као и у осталим земљама - рекла је Цвијановић.

Говорећи о 250 милиона евра који се очекују од ЕУ за санирање посљедица епидемије вируса корона, Цвијановић је навела да је пласирана нетачна теза да процес чека због Републике Српске.

- Очекујемо од ЕУ да се вратимо оној теми и да средства буду оперативна до краја године - поручила је Цвијановић.

Према њеним ријечима, дуго се о наведеним средствима чекало на мишљење из Федерације БиХ.

- Водили смо разговоре и са одређеним међународним финансијским институцијама, као што су Свјетска банка и Међународни монетрани фонд. И ту очекујемо да ствари које су дефинисане прије неколико мјесеци буду реализоване - рекла је Цвијановић.

Састанку су присуствовали и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић и министарка финансија Републике Српске Зора Видовић.