latinica  ћирилица
22/08/2020 |  11:53 ⇒ 13:35 | Аутор: РТРС

Лоша година за приједорске пчеларе

Ова година за приједорске пчеларе веома је лоша. Због неповољних временских услова, приноса меда готово да није ни било.

Најтежи задатак тренутно је адекватна прихрана пчела и припрема пчелињих друштава за зиму, што захтијева велика финансијска улагања. Пчелари се надају помоћи надлежних институција.

Умјесто приноса меда, приједорски пчелари збрајају штету! Због неповољних временских услова пчеле нису могле да искристе прољећну багремову пашу, па су пчелари током читаве године морали да обављају прихрану.

Прошла сезона је потпуно подбацила, а шта ће донијети нова, још је неизвјесно.

- Са 1.августом је настала нова сезона, самим тим и пчелиња друштва се морају припремити за успјешно зимовање, са зимском допуном хране, са третирањем друштава против наметника варое - појашњава пчелар Далибор Анђић.

Све то изискује велика улагања и издвајања средстава што ће, у години у којој прихода готово да није било, представљати велики проблем. Анђић каже да ће у најтежем положају бити власници великог броја пчелињих друштава.

- Ми који имамо неки допунски извир прихода можемо то и надокнадити. Међутим, породице којима је искључив извор прихода пчеларство, из свог кућног буџета морају повући нека средства, која нису мала, да би успјешно прихранила и спремила друштва за зиму - додаје Анђић.

Пчелари упозоравају да ће недовољна прихрана неминовно довести до страдања пчелињих друштава. Да би успјели да превазиђу актуелне проблеме, поручују, неопходна је помоћ надлежних институција.

- Надамо се да ћемо добити подстицај од приједорске градске управе и републички подстицај. Колики ће бити не знам, али апеловао бих овом приликом да нам помогну сви колико могу - истакао је Ђуро Кунић, предсједник Удружења пчелара "Прва пчела" Приједор.

На подстицај имају право власници са 50 и више пчелињих друштава.

Пчелари су грађанима упутили апел да обрате пажњу на квалитет меда који се тренутно нуди на тржишту, због могућности појаве такозваног лажног, односно, кривотвореног меда.