latinica  ћирилица
22/08/2020 |  19:13 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Мркоњић Град - мјесто богато туристичким потенцијалима (ВИДЕО)

Језера Балкана, излетиште Пецка, вјерски туризам - само су дио понуде Мркоњић Града, на сат вожње од Бањалуке.
Мркоњић Град -
Мркоњић Град

Иако је садашње име добио по краљу Петру Првом Карађорђевићу, Мркоњић Град остао је упамћен по Првом засиједању ЗАВНОБИХ-а, одржаном 25. новембра 1943.године.

Град се дичи историјом дужом од 2.000 година, а име је мијењао чак четири пута. Општинске власти, плановима просторног уређења и пројектима, стварају услове за привлачење инвеститора.

- Туристичка дјелатност никада није била примарна грана привреде у Мркоњићу. Увијек је била ту негдје са стране и поред значајних природних љепота, као што су Балкана, Зеленковац, планина Лисина, извор Сане, Понор. И ти туристички капацитети живе упркос временима и недовољном улагању у те капацитете - каже Дивна Аничић наченица оштине Мркоњић Град.

Храм Св. Саве, због љепоте прозван и мркоњићка Грачаница, изграђен у српско-византијском стилу, 2018. године освештао је патријарх Иринеј. Све унутрашње површине Храма украшене су мозаиком Витражи рађеним у Мурано стаклу.

Једно од најпрепознатљивијих обиљежја мркоњићке општине су и језера Балкана, о чијем настанку и данас живи легенда.

- Постоји легенда о шкртости богатог гавана који је, када су свеци ходали земљом, и када су тражили милостињу, није хтио да им удовољи. Управо су они њега проклели, да све то потоне у амбис и да вода све то прекрије - прича Слободан Ћоћкало.виши самостални стручни сарадник из области културе у Јавној установи "Културно – спортски центар Петар Кочић".

Мркоњић Град је препознатљив, између осталог, и по џез фестивалу и ликовној колонији на Зеленковцу. А за то је заслужан један ликовни умјетник, заљубљеник у природу Борислав Боро Јанковић.

- Кад сам кренуо да се бавим сликарством тражио сам за себе кутак и хтио овдје да у очевој воденици направим атеље. И онда сам то проширивао мало по мало, а на крају је добило овај облик.

На скоро идеалној висини, не само за одмор, него и за живот, скривена од погледа и главних путева, налази се Пецка.

- Ту живе супер људи, домаћини. Природа је прелијепа, у Пецки извире ријека Сана. У Пецки је и највеће пењалиште у БиХ, имамо 120 смјерова већ забушених у стијенама - каже Боро Марић, предсједник Удружења Greenways Пецка.

И док чекамо сљедећи фестивал на отвореном или школу гљиварства у Пецки, џез концерт на Зеленковцу или сезону купања на Балкани, сјетите се да је Мркоњић Град и више од тога. Овај град је град људи са душом, богатом традицијом и наслијеђем. И легендама које се преносе са кољена на кољено.