latinica  ћирилица
23/08/2020 |  14:26 ⇒ 16:38 | Аутор: СРНА

Служен помен жртвама усташког терора из поткозарских села

У засеоку Заједнице код Трнопоља у близини Приједора, код споменика на мјесту гдје су усташе 1941. убиле око 400 мјештана поткозарских села, данас су положени вијенци и одржан историјски час.
Трнопоље - помен - Фото: СРНА
Трнопоље - поменФото: СРНА

Ово мјесто је било једно од првих стратишта поткозарског народа у Другом свјетском рату.

Заселак Заједнице претворен је у спомен-подручје, а у знак сјећања на жртве, у овом комплексу изграђена је и црква посвећена Светој великомученици Марини, гдје је данас служен парастос цивилним жртвама из Другог свјетског рата.

Предсједник градске организације СУБНОР-а Вељко Родић рекао је да су усташе у Заједницама од 31. јула до 2. августа 1941. године извршиле покољ над недужним српским становништвом.

- Убијени су углавном цивили, неки су довођени и из подгречмечких села, тако да постоје свједочења да је овдје убијено и до 700 цивила. То је дјело усташа из Козарца и Приједора, те из Хрватске, а ликвидирани су на најмонструознији начин без испаљеног метка - рекао је Родић.

Он је додао да су људи убијани сјекиром, маљем, виљушкама, палијама, а нико метком.

Замјеник градоначелника Приједора Александар Миљуш рекао је да ово страдање српског народа не смије бити заборављено и да стално опомиње.

- Идемо у правцу мира и суживота, али ово не смијемо никад заборавити - рекао је Миљуш.

Осамдесетогишњи Живко Гаврановић из Средње Ламовите каже да су му на овом мјесту погинули отац и стриц.