latinica  ћирилица
23/08/2020 |  19:33 ⇒ 24/08/2020 | 08:50 | Аутор: РТРС

Шта садржи документ који је Бањалука послала Београду? (ВИДЕО)

Састанак политичког врха Републике Српске са предсједником Србије, који ће бити одржан у сриједу, и данас је кључна тема у Српској.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

На састанку ће бити разговарано о документу који је Бањалука послала у Београд. Ријеч је о закључцима и информацијама, које је у два наврата усвојила Народна скупштина.

Информација о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Републике Српске и Информација у вези са антидејтонским дјеловањем Уставног суда БиХ - та два документа, са припадајућим закључцима, Народна скупштина усвојила је крајем прошле и почетком ове године и управо њихов садржај биће тема састанка у Београду.

Први документ разматран је на Посебној сједници Народне скуптшине 11. и 12. новембра прошле године. Иако се као непосредан повод за њено одржавање узима доношење Декларације СДА, у којој та странка као свој примарни циљ истиче доношење новог Устава и повратак тзв. Републике БиХ, владајућа већина у Српској заказивање посебне сједнице образложила је потребом да Српска донесе закључке којима би се задржале постојеће надлежности, а неуставно пренесене вратиле.

Информација, која је тада разматрана на 55 страна, из угла владајуће већине садржи податке о природи дејтонске структуре БиХ, неуставним интервенцијама на Устав и обавезама институција Српске и у највећој мјери осуђује дјеловање ОХР-а: "Помоћу тзв. "бонских овлашћења", високи представник одлукама намеће на десетине закона на нивоу БиХ, ФБиХ и Републике Српске, и чак 105 амандмана на уставе Републике Српске и ФБиХ. Уводи и вансудско кажњавање на стотине грађана БиХ, укида одлуку Уставног суда и забрањује поступке којима се на било који начин оспорава било која његова одлука."

Уз Информацију, усвојени су и припадајући закључци, такође на приједлог владајуће већине, без подршке опозиције.

Између осталог, закључцима су тада одбачени сви акти који нису у складу са Општим оквирним споразумом за мир, а сваки удар на конститутивне народе и ентитете оцијењен је као удар на Дејтонски споразум: "Народна скупштина Републике Српске захтијева од страна потписница и свједока Дејтонског споразума, као и од свих представника међународне заједнице да реагују на доношење аката који позивају на разградњу Дејтонског споразума."

Само неколико мјесеци након те, почело се разговарати о новој сједници републичког Парламента, којом би поново биле одбачене раније одлуке високих представника и којом би се оспорило дјеловање Уставног суда.

Сједница на којој је разматрана једна таква информација одржана је 17. фебруара, након што је Уставни суд БиХ Српској оспорио право на пољопривредно земљиште.

Сједница је одржана на захтјев предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић.

- То значи да је наша рука испружена, да поправимо ствари у правосуђу, да отклонимо оне девијације, да доведемо до тога да наше друштво живи у правној сигурности -рекла је тада предсједница Српске.

Повод за заказивање сједнице, као и предложену информацију и закључке тада је подржала и опозиција, а уочи сједнице све је усаглашено на заједничком састанку политичких лидера у Палати Републике.

Закључцима, представници Српске у заједничким институцијама обавезани су да предложе Парламентарној скупштини Закон о престанку мандата страних судија и да до доношења тог закона обуставе доношење било каквих одлука у органима БиХ: "Народна скупштина Републике Српске потврђује да су високи представници и Уставни суд БиХ кршили Дејтонски споразум и Устав БиХ и на тај начин измијенили политички систем супротно Општем оквирном споразуму за мир у БиХ, а који је уговор међународноправног карактера."

Осим у Београд, ови документи биће послати и у Загреб, али и на неке домаће адресе.