latinica  ћирилица
24/08/2020 |  10:39 ⇒ 10:52 | Аутор: sputniknews.com

Министарство одбране Бјелорусије: Литванија покушала да наруши ваздушни простор земље

Министарство одбране Бјелорусије изјавило је да извршен покушај нарушавања ваздушног простора земље од стране Литваније и планира да упути Виљнусу протестну ноту у вези са тим.
Радарски систем ( Фото: Sputnik / Иван Руднев) -
Радарски систем ( Фото: Sputnik / Иван Руднев)

- Министарство одбране обавештава о покушају нарушавања ваздушног простора Републике Бјелорусије. Дана 23. августа око 19.30 сати (18.30 по средњоевропском времену) дежурне снаге ратног ваздухопловства и противваздушне одбране спријечиле су провокацију Републике Литваније у области насеља Волковшчина у Ошмјанском округу - наводи се у саопштењу Министарства одбране на Телеграму.

Према наводима Министарства, са територије сусједне земље лансирана је сонда са осам балона са антидржавним симболима. Министарство је додало да је захваљујући дејствима посада хеликоптера Ми-24 дежурних снага противваздушне одбране заустављен лет балона без коришћења оружја.

- Војно Министарство припремило је одговарајуће материјале и послало их Министарству спољних послова Бјелорусије како би припремило ноту литванској страни - наглашава се у саопштењу бјелоруског Министарства одбране.