latinica  ћирилица
24/08/2020 |  21:09 ⇒ 25/08/2020 | 08:28 | Аутор: РТРС

Шеранић: Организација наставе ће зависити од ситуације у самој заједници (ВИДЕО)

Поводом почетка школске године у Српској, која почиње 1. септембра, министар здравља Републике Српске Ален Шеранић рекао је, гостујући у емисији Алтуелно наше телевизије, да ће сама организација наставе зависити од ситуације у самој заједници.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

- Пратиће се  стање у локалним заједницама и ситуација ће се рјешавати појединачно, било да се ради о самом одјељењу или школи - истакао је Шеранић.

Навео је да су директори основних и средњих школа добили одређена упутства како и на који начин ће се поступати у одређеним ситуацијама.

- Они ће бити обавезни да о епидемиолошкој ситуацији обавјештавају кризни штаб - додао је Шеранић.

Подсјетио је да је Институт за јавно здравство дао одређене препоруке, а затим су се у Министарству просвјете и културе посветили организацији саме наставе.

- Веома је важно истаћи да је готово незнатан број дјеце која су евидентирала у Европи, а која су се заразила вирусом корона у самој школи - рекао је Шеранић.

Навео је да су физичка дистанца и редовна хигијена било лица или одређеног простора оно на шта се треба фокусирати када је школа у питању.

- За очекивати је да ће највише заражених бити у Бањалуци, јер је то град са највише становништва - истакао је он.

Када је ријеч о епидемиолошкој ситуацији у Српској сматра да је она у посљедња два мјесеца неповољна.

- Имали смо добру ситуацију уназад три мјесеца када је тренд лица заражених вирусом корона опадао - рекао је Шеранић.

Навео је, међутим, да је посљедња седмица била неповољнија и да се ситуација, када је у питању број заражених короном, вратила на највиши ниво уназад мјесец дана.

Емисију Актуелно можете погледати ОВДЈЕ.