latinica  ћирилица
25/08/2020 |  10:32 | Аутор: СРНА

Укупан обим размјене око 4,42 милијарде КМ

Република Српска је за седам мјесеци ове године остварила укупан обим спољнорговинске размјене са иностранством од око 4,42 милијарде КМ, док је покривеност увоза извозом била 74,8 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.
Увоз - извоз - Фото: илустрација
Увоз - извозФото: илустрација

Извоз остварен у посматраном периоду имао је вриједност приближно 1,9 милијарди КМ, а увоз 2,52 милијарде КМ.

Вриједност оствареног извоза за седам мјесеци ове године била је мања за 12,2 одсто, а увоза за 9,2 одсто у односу на исти период лани.

Посматрано по групама производа за седам мјесеци, највеће учешће у извозу остварује електрична енергија са 161 милион КМ, док највеће учешће у увозу остварују нафтна уља и уља добијена од битуменских минерала, са укупном вриједношћу од 119 милиона КМ.

Највећи обим спољнотрговинске размјене Републике Српске за седам мјесеци ове године у износу од 710,5 милиона КМ била је Србијом, а затим 626,4 милиона КМ са Италијом.

Република Српска је на подручје ЕУ у посматраном периоду извезла робе од 1,415 милијарди КМ или мање за 11 одсто него у истом прошлогодишњем периоду, док је вриједност увоза из Уније била 1,461 милијарду КМ или мање за 7,9 одсто у односу на исти период лани.

Економиста Ђурђица Стојадиновић рекла је Срни да седмомјесечни извјештај, у односу на полугодишњи, па и извјештај за првих пет мјесеци, показује мањи процентуални пад оствареног извоза и једноцифрен процентуални пад увоза, што говори да се ствари крећу у повољном правцу.

- Подаци говоре о оживљавању спољнотрговинске активности након прољећног удара вируса корона на привреду и, с обзиром на то да је привреда Српске увозно оријентисана, за очекивати је такав однос извоза и увоза. Битно је и то што су и мањи проценти пада увоза и извоза у пословању са ЕУ, као најзначајнијим партнером Српске - навела је Стојадиновићева.

Стојадиновићева је истакла да је, посматрајући покривеност увоза извозом, Српска значајан спољнотрговински суфицит остварила у пословању са Хрватском, Словенијом и Аустријом.