latinica  ћирилица
25/08/2020 |  12:44 | Аутор: СРНА

Кришто: СДА за властите пропусте окривљује друге

Замјеник предсједника ХДЗ-а БиХ Борјана Кришто рекла је Срни да изјаве и поруке које долазе из СДА не изненађују и да та странка за све што не функционише и за шта би сама требала да преузме одговорност, тражи кривца у другом.
Борјана Кришто - Фото: РТРС
Борјана КриштоФото: РТРС

 - Све ствари, па и када је ријеч о мигрантској кризи, требају да се рјешавају системски и најбоље би било када би то СДА и политички представници поштовали, и када је ријеч о раду парламента, извршне власти, односно Савјета министара - рекла је Кришто, реагујући на констатацију СДА да су СНСД и ХДЗ криви што се не рјешава мигрантска криза и да те двије странке врше "опструкције у доношењу неопходних одлука на нивоу БиХ које би омогућиле боље управљање мигрантском кризом".

Кришто је истакла да се ХДЗ залаже за функционисање правне БиХ и доношење системских рјешења, па и када је ријеч о мигрантској кризи, као и о другим питањима у земљи.

- Можемо се вратити на низ одлука и поткријепити ове моје тврдње, али ствари се не рјешавају и на неки начин продубљује се криза у БиХ и прави највећа штета БиХ, а потом штета за сва три конститутивна народа и све грађане који у њој живе - навела је Кришто.

Упитана да прокоментарише изјаве министра безбједности у Савјету министара Селме Цикотића да мигрантска криза има добре стране и да мигранти троше новац у БиХ, Кришто је рекла да такве изјаве не заслужују коментар.

- То је заиста неозбиљано посматрати на такав начин. Мигрантска криза је велики изазов за БиХ, један велики безбједносни проблем који, свакако, треба посматрати и са хуманитарне стране - навела је Кришто.

На питање да ли очекује да ће Цикотић помјерити ствари са мртве тачке када је ријеч о илегалним мигрантима у БиХ, Кришто каже да овом тренутку не стиче такав утисак.

- Из свега што смо до сада видјели јасно је да се проблеми само гомилају, а да се ни на какав начин не прилази системски проблему илегалних миграната како би се он ријешио. Овакав начин рада и начин на који је Цикотић именован за министра безбједности најбоље говоре о томе какав је приступ СДА у функционисању правне БиХ - закључила је Кришто.