latinica  ћирилица
25/08/2020 |  16:28 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Трговачки ланци обећали подршку домаћој производњи (ВИДЕО)

Док се очекује наставак спољнотрговинске сарадње са Турском и уходава терен за отварање нових тржишта, у Сарајеву је одржан састанак министра спољне трговине и економских односа Сташе Кошарца са представницима највећих тржних центара у БиХ о пласману свјежег и расхлађеног меса. Циљ је да се домаћим фармерима и месопроизвођачима омогући пласман вишка производа на домаћем тржишту.
Сарајево: Кошарац са представницима трговачких ланаца у БиХ - Фото: СРНА
Сарајево: Кошарац са представницима трговачких ланаца у БиХФото: СРНА

Од вишка је забољела глава. Пандемија је зауставила традиционална масовна окупљања, смањила потрошњу и извоз. Увоз није, па су домаћи фармери у проблему! У муци и зноју произведено, не могу да продају. Само товних јунади више од 7.000, чека купца. И узгајивачима, због прехране, ствара додатне трошкове.

- Веома је важно да у овој ситуацији омогућимо да месопрерађивачи откупљују месо односно стоку од наших примарних произвођача, а да се финална роба коју производе наши произвођачи и Републике Српске и Федерације БиХ нађе у домаћим тржним центрима - рекао је Кошарац.

Намјера је да бар 50 одсто домаћег меса и прерађевина заврши на полицама домаћих маркета. Власници трговачких ланаца, бар тако кажу, нису против. Али поред квалитета и цијена мора да буде конкурентна. 

- За крајњег потрошача битно је, осим што има домаће производе у понуди, да има и повољну цијену производа и то је нешто на чему мора радити цијели ланац - каже Един Ибрахимовић, извршни директор трговачког ланца Бинго.

А све карике тог ланца, од произвођача, преко клаоница и прерађивача, па до продаје, тврде, како раде на граници рентабилности. Подршку домаћој производњи, представници трговачких центара ипак су обећали.

- Покушај је да се не обмањују купци, да се дефинишу производи на полицама, да купци који желе да купе квалитетније и боље домаће, могу то да препознају на полици - рекао је потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић.

Због вишка производа на тржишту, у Српској траје интервентни откуп. Путем Компензационог фонда резервисано је 2,5 милиона евра за ублажавање пандемијских посљедица.

У Министарству спољне трговине, већ ове седмице очекују уговоре о наставку сарадње с Турском. Настојање је да се извозна квота од 3.000 тона меса увећа. Истовремено анализирају и параметре о могућој привременој забрани увоза свјежег и раслађеног меса у БиХ. Такву иницијативу ће, каже Кошарац, упутити Савјету министара, ако већ дефинисане мјере не буду дале жељене ефекте.