latinica  ћирилица
25/08/2020 |  19:12 ⇒ 26/08/2020 | 10:14 | Аутор: РТРС

Званичници Српске са Вучићем о покушајима централизације БиХ (ВИДЕО)

У Београду ће сутра разговарати највиши званичници Србије и Републике Српске.
Састанак у Палати "Србија" - Фото: ТАНЈУГ
Састанак у Палати "Србија"Фото: ТАНЈУГ

Предсједник Србије Александар Вучић и предсједница Владе Ана Брнабић са предсједницом Српске Жељком Цвијановић, предсједником Владе Радованом Вишковићем и српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, разматраће и раније достављен документ, у којем се указује на тежак положај Српске унутар БиХ, проузрокован интервенционизмом високих представника, међународне заједнице и Уставног суда.

Док бошњачки политички представници поручују да Република Српска добро води рачуна о предузетим корацима, Додик истиче да нико не може да пријети Србима.

Након што је заказан састанак, из Српске је послат документ предсједнику Србије, тачније закључци Народне скупштине, у којима се указује на уставно-правни положај Српске, који се мијењао интервенцонизмом међународне заједнице. Такође, констатују се и неоправдани разлози за унитаризацију БиХ и неопходност враћања изворном Дејтону. Српски члан Предсједништва БиХ указаће и на двоструке стандарде, када је ријеч о Косову и Републици Српској.

- Имате један процес у коме се на простору Србије разграђује Србија тако што јој се узима Косово, а овдје се разграђује Република Српска да би се направила наметнута БиХ. Ето повезнице, не може бити већа. И у једном и у другом случају је српски народ. И у једном и у другом случају српска држава - рекао је Додик.

Поједини медији преносе да би о овом питању могло бити разговарано и на састанку представника Београда и Приштине у Вашингтону, почетком наредног мјесеца, којем би требало да присуствује и амерички предсједник Доналд Трамп.

Из Сарајева и овај пут оштра реторика. Бошњачки члан Предсједништва Шефик Џаферовић истиче да Република Српска може бити само административна јединица унутар БиХ, и да не долази у обзир довођење у везу статуса Косова и Републике Српске, поручивши да се о томе, како је навео, добро води рачуна.

Додик поручује да Џаферовић нема ауторитет да пријети Србима.

- Ма ко је он? Он није уопште релевантан да то прича. То се нас уопште не тиче, он није ауторитет који може који би могао нешто да прича јер је 15. августа 1993. или 1994. године, о чему постоје записи тадашњег Центра служби безбједности Зеница, присуствовао одсијецању глава српским војницима што су радили муџахедини. Ниједног тренутка нисам био присутан, нити гледао када су страдали припадници других народа. Он ништа није предузео и заштитио ратне заробљенике које штити међународна конвенција. Зашто их није заштитио? Како да ми вјерујемо у БиХ коју он представља? -упитао је Додик.

Да напади из Сарајева немају основу, тврди и предсједница Српске Жељка Цвијановић. Указала је да је Србија искрен партнер Републици Српској и додала да су институције опредијељене за сарадњу. Осим политичког разумијевања, разговори су увод и у реализацију пројеката.

- Угодно је знати да Република Српска има Србију за партнера, Србију којој може да се обрати, која ће помоћи у рјешавању проблема и да има Србију која ће водити рачуна о Српској и која има такву формално-правну обавезу као потписник и гарант Дејтонског споразума, али и на основу Споразума о специјалним паралелним везама које су проистекле из Дејтонског споразума - рекла је Цвијановић.

На права Републике Српске указао је и предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић који је, поводом Информације о положају и о статусу Републике Српске у БиХ, изјавио да је ријеч о политичком документу у којем се аналитички и аргументовано указује на кршење Дејтонског мировног споразума, истакавши да Српска има право да штити свој уставни положај.