latinica  ћирилица
26/08/2020 |  12:14 ⇒ 12:16 | Аутор: РТРС

Погранична индустријска зона између Српске и Србије (ФОТО)

Предсједник Србије Александар Вучић послије састанка са званичницима Републике Српске најавио је да је направљен и план за формирање заједничке индустријске зоне између мјеста у Србији и Српској - Љубовије и Братунца, Малог Зворника и Зворника, као и да се види шта још може да се уради на потезу између Сремске Раче, Дворова и Бијељине.
Званичници Српске и Србије - Фото: ТАНЈУГ
Званичници Српске и СрбијеФото: ТАНЈУГ

Он је навео да ће Србија заједно радити са Српском на изградњи 18 километара ауто-пута од моста преко Саве на граници до Бијељине.

На састанку је, додаје Вучић, разговарано и од подршци младима у пољопривредној производњи и да би та подршка ишла до 12.500 евра, а посебно за развијање примарне производње и прерађивачких капацитета.

Додаје да је било ријечи о подршци малим предузећима, коју би обезбјеђивали заједнички Република Српска и највећим дијелом Србије, док би пет одсто било учешће, а 50 одсто би се обезбједило преко кредитирања банака.

      View this post on Instagram

"Imali smo do sada najsveobuhvatniji sastanak, razgovorali smo o svim aspektima odnosa i saradnje Srbije i Srpske. Analizirali smo, što se ekonomske saradnje tiče, sve naše projekte i mi ćemo pre kraja godine i početkom sledeće godine uputiti dodatnu finansijsku podršku Republici Srpskoj. Smatramo to svojom moralnom obavezom i veoma važnim jer želimo da ljudi u Republici Srpskoj sačuvaju svoja ognjišta i ono što su im dedovi, pradedovi i očevi ostavili. Razgovarali smo o podršci mladima u poljoprivrednoj proizvodnji, kao i malim preduzećima u nabavci opreme. Takođe razgovarali smo o obrazovanju i očuvanju jezika i pisma. Radili smo mnogo konkretnih stvari i projekata koji se tiču izgradnje domova zdravlja, škola, ambulanti, obdaništa, sportskih dvorana i svega što može da bude od koristi narodu u Republici Srpskoj i srećni smo kako ti projekti napreduju. Nastavićemo našu najbližu saradnju. Vreme je da mislimo o budućnosti i da sa svima razgovoramo i nalazimo zajednički jezik. Naš najviši cilj je očuvanje mira i čuvanje jedinstva našeg naroda." - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović i predsednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Aug 26, 2020 at 2:52am PDT

- Такође, важно је да предузећа којима управља и чији је власник држава Србија имају право учешћа на тендерима у БиХ, а неки су већ расписани. Само смо замолили да та предузећа могу да учествују у фер економској утакмици, па ко понуди најбоље и највише да побједи - навео је Вучић.

Једна од ствари је и текстилна индустрија, додао је Вучић и подсјетио да је у Дрвару отворена фабрика.