latinica  ћирилица
26/08/2020 |  14:47 ⇒ 14:47 | Аутор: vijesti.me

Митрополит Амфилохије: Власти да буде јасно да се насиљем не ствара будућност Црне Горе

У Црној Гори је народ васкрсао, васкрсла је љубав према Светој Тројици – Богу љубави, према Цркви Божијој. Овдје није нека политичка ујдурма, него питање народа који је кренуо да ходи путевима својих предака, путевима Светога Петра Цетињскога и Петра Другога Ловћенског Тајновидца, рекао је митрополит црногорско приморски Амфилохије.
Амфилохије - Фото: AFP
АмфилохијеФото: AFP

Он је, како је саопштено из Митрополије црногорско-приморске недавно у својој архипастирској бесједи у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици вјерном народу поручио да се Црна Гора послије 170 година налази у истом положају као за вријеме Светога Петра Другога Ловћенског Тајновидца.

- Свети Петар Ловћенски Тајновидац свој народ, Црну Гору и Црногорце предао је Богу љубави – Светој Тројици и Мајци Божијој. Тако се и ја, као његов недостојни насљедник, трудим да предам Црну Гору и Црногорце, без обзира како се ко осјећа, Пресветој Тројици – Богу љубави. И да замолим све до једнога, да се у тој љубави срећу једни са другима и да излазе на изборе у тој љубави према Богу, светињама, творевини Божијој, Мајци Божијој, светим Божијим људима.

Зато се обраћам и вама, да у миру и братској љубави у ове дане а и на сам дан избора, све буде у духу овога аманета Светога Петра Другога Ловћенског Тајновидца! У исто вријеме скрећем пажњу овима који су на власти да се насиљем не ствара будућност ни своја, ни своје дјеце, а камоли будућност Црне Горе - рекао је митрополит Амфилохије, наводи се у саопштењу.

Подсјећајући да ових дана народ самоиницијативно организује литије, митрополит Амфилохије је поручио свима да не забораве да се литије и све под лозинком "Не дамо светиње" морају одвијати у складу са љубављу братском и слогом, сагласно благослову Ловћенског Тајновидца, а у исто вријеме и молбом главарима да престану да због своје власти и свога частољубља умножавају мржњу у народу.

Призивајући Божији благослов на све људе који живе у Црној Гори, митрополит Амфилохије се помолио да Божија љубав, истина и доброта све помилује и призове на ту и такву љубав.