latinica  ћирилица
27/08/2020 |  09:19 ⇒ 09:20 | Аутор: СРНА

Ле Дријан: Либан може да нестане као држава

Француски министар спољних послова Жан Ив Ле Дријан изјавио је данас да постоји ризик да Либан нестане као држава због неактивности његове политичке елите, која мора брзо да успостави нову владу ради провођења кључних реформи.
Жан Ив Ле Дријан (фото:Спутњик) -
Жан Ив Ле Дријан (фото:Спутњик)

- Међународна заједница неће потписати бланко чек ако они не проведу реформе. Морају то брзо урадити зато што данас постији ризик да Либан нестане - рекао је Ле Дријан за радио РТЛ.

Француска већ близу двије године предводи дипломатске напоре да се Либан убиједи да проведе реформе и осигура међународну помоћ неопходну за рјешавање финансијског колапса.

Послије разорне експлозије у луци у Бејруту 4. августа, у којој је погинуло 180 људи, а 250.000 претворено у бескућнике, предсједник Емануел Макрон одмах је отпутовао на лице мјеста у нади да ће моћи да убиједи либанске политичке фракције да изаберу нову администрацију, неоптерећену корупцијом и која би имала подршку страних донатора.

Међутим, напредак је спор, а поједине дипломате су фрустриране због овакве ситуације.

Макрон ће се вратити у Бејрут 1. септембра.

Ле Дријан је рекао да је на либанским властима да преузму одговорност, али да међу њима постоји "консензус да се не дјелује", што више "није могуће".

Министар је напоменуо да ће Макрон поновити ову поруку када сљедеће седмице буде у Бејруту.