latinica  ћирилица
27/08/2020 |  11:01 ⇒ 11:12 | Аутор: РТРС

Будимир: Када су Срби јединствени, политичко Сарајево је у паници (ВИДЕО)

Састанак званичника Српске и Србије и успостављање заједничког обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе 15. септембра је историсјки дан од националне важности за српски народ, оцијенио је гостујући у Јутарњем програму професор међународних односа Жељко Будимир.
Жељко Будимир - Фото: РТРС
Жељко БудимирФото: РТРС

Будимир сматра да политичко Сарајево увијек упада у панику када српски представници заједнички дјелују у заштити српског наионалног интереса.

Поновио је да званични Београд, као потписник Дејтонског мировног споразума има обавезу да подржава и штити Републику Српску.

- То је доста важан догађај, тачније од националне важности. Оно што се доста раније требало урадити јесте да српски народ чији је национални корпус јединствен, има заједничке статове попут заједничких празника, који заједнички брину о безбједности и о неким важним националним питањима, попут националне стратегије коју су српски представници - прваци успјели да спомену. Као што је очигледно Дејтонски мировни споразум је темељ трајне и БиХ и Републике Српске која је конститутивни ентитет у БиХ, и у том смислу тај догађај има и историјску категорију - рекао је он.

Истакао је да су неке ствари требале да се ураде и раније.

- Почиње се радити по први пут нешто што је требало раније, јер српске земље су јединствене, можда српске државе у овом тренутку, нису али српске земље и нација су јединствене као и српски национални интереси - истакао је Будимир.