latinica  ћирилица
27/08/2020 |  12:55 | Аутор: СРНА

Код Братунца ухапшена два лица због кријумчарење миграната

Два лица, осумњичена за кријумчарење миграната преко границе на ријеци Дрини, ухапшена су на подручју Братунца у координисаној акцији Тужилаштва БиХ и Агенције за истраге и заштиту /Сипа/, у сарадњи са партнерским институцијама Србије.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

Осумњичени су под истрагом и терете се да су чланови међународне групе за организовани криминал која је пребацивала илегалне мигранте из Србије у БиХ и даље према земљама ЕУ, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

- Они су у оквиру оперативне међународне акције "Весло" под истрагом и осумњичени да су да су, дјелујући са њима познатим особама са подручја Србије, учествовали у планирању, организовању и реализацији кријумчарења илегалних миграната са територије Србије на територију БиХ, преко водене границе на ријеци Дрини - прецизирано је у саопштењу.

Ова лица су ухапсили полицијски службеници Сипе, у сарадњи са припадницима Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске и асистенцију Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ БиХ, а према налогу тужиоца.

У саопштењу је наведено да, према доступним информацијама, велики проценат илегалних миграната на подручју БиХ у земљу улази управо преко границе на ријеци Дрини, уз помоћ лица која, ради остваривања незаконите имовинске користи, врше незаконите радње на превозу и кријумчарењу миграната.

- Међународну акцију кодног назива "Весло", Тужилаштво БиХ и Сипа спроводе у сарадњи са полицијским службеницима Службе за борбу против организованог криминалитета МУП-а Србије и Тужилаштва за организовани криминал Србије - истакнуто је у саопштењу.

До сада је током рада на предмету "Весло" на територији БиХ и Србије ухапшено укупно 18 осумњичених припадника групе за организовани криминал који се сумњиче да су организовали и учествовали у кријумчарењу најмање 245 миграната из Србије у БиХ.

Из Тужилаштва БиХ додају да је током рада на предмету подршку пружио Полицијски центар Југоисточне Европе - СЕЛЕЦ.

"Поступајући тужилац ће, након што испита осумњичене, одлучити о даљим активностима у овом предмету", наведено је у саопштењу.