latinica  ћирилица
27/08/2020 |  13:52 ⇒ 13:52 | Аутор: СРНА

Цвијановић: У односима Српске и Србије нема ништа проблематично за БиХ

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Броду да су изузетно квалитетни односи Српске и Србије и да у ономе што раде нема ништа проблематично за БиХ.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Јако сам задовољна квалитетом наших односа. Тај квалитет се манифестује у политичком разумијевању, али и помоћи Србије у реализацији бројних пројеката у Српској - рекла је Цвијановић.

На питање како коментарише негативне ставове политичког Сарајева према посјети званичника Српске Београду, Цвијановићева је рекла да се они /политичко Сарајево/ осјећају јако несигурно у свакој ситуацији, препуни су мржње и сваку добру иницијативу претворе у проблематичну.

Она је истакла да је бескрајно захвална предсједнику Србије Александру Вучићу и Влади те земље што су се ставили на располагање и успјели да реализују све што је планирано, са намјером да покажу шта Србија мисли о Републици Српској.

- Увијек ћу рећи да сам задовољна зато што знам да нам је Србија ослонац и да имамо адресу гдје се можемо обратити, као и што на тој адреси раде веома одговорни људи који знају шта су потребе Србије, али и Републике Српске - додала је Цвијановић.

Она је нагласила да у свему овоме нема ничега лошег за БиХ.

- Међутим, БиХ је сама по себи проблематична. Овдје није ствар шта раде Србија и Република Српска, него је проблем каква је то БиХ. Према томе, тамо /политичко Сарајево/ се увијек хистерише и галами. Они су размажена политичка структура која је навикла да од странаца, на трептај ока, добије све, која никоме не полаже рачуне за бројне процесе који су овдје отворени, а никада нису затворени, и што се данас носимо са тешким изазовима попут мигрантске кризе. Не дозољавају ни да се утврди да ли су њихови људи давали лажне визе - каже Цвијановић.

Према њеном мишљењу, то су људи који никоме не полажу рачун ни када кажу да су миграти замјенска формула за туристе.

- Замислите да овако скандалозну изјаву добијете од било кога, поготово некога ко припада некој политичкој опцији и обавља важну функцију као што је министар. То су скандалозне ствари. Више ни не читам шта они говоре, јер знам шта им је дефицит и шта ће рећи - рекла је Цвијановић.

Она је напоменула да сарадња Српске и Србије не носи ризик за Бошњаке и Хрвате у БиХ, нити ће га носити.

- Овдје је проблем што се БиХ не може изборити сама са собом и што умјесто рационалног приступа станује мржња. Умјесто да смо након рата изградили односе, они су се закомликовали. У СДА не видим партнера за рјешавање било ког проблем. Шта им смета Србија и шта их брига шта је ко од нас рекао или урадио? - каже Цвијановић.

Она је поновила да Република Српска брани Дејтонски мировни споразум.

- Нећемо да нас санкционишу под изговором да урушавамо овај споразум. Хоћемо да се вратимо на оно што јесте функционална држава, као децентрализована онако како је замишљена и направљена, јер је све ово један експеримент који није дао резултат - рекла је Цвијановић.

Она каже да Република Српска жели партнере у БиХ са којима може озбиљно разговарати.

- Сада партнере немамо ни када причамо о инфраструктури, о енергетици, о мигрантима и безбједносној ситуацији, нити чему треба да служе безбједносе структуре. Моја порука је увијек да је неопходно јачати Српску, а наш однос са Србијом је такав да никоме није на штету, а на добробит је грађанима Српске, али и Федерације БиХ /ФБиХ/. Србија је помагала повратнике у ФБиХ, чији је статус катастрофалан за разлику од повратника у Српску - рекла је Цвијановић.

Она је додала да бошњачки политичари беспотребно дижу галаму и причају да су званичници Српске дошли у Београд са неким циљем, а са сасвим другим се вратили у Бањалуку.

- Никада у Београд нисмо отишли без циља и никада се нисмо вратили да га не извршимо. Шта ће ко рећи и како тумачити није битно, а ја само могу рећи да је наша мисија успјела. Захвална сам Вучићу и Влади Србије и овај пут за разумијевање и знам да је пред нама много заједничких битака јер смо у много чему заједничко ткиво и треба да радимо на добробит грађана и да никада не буде на штету било кога, као што и неће бити - закључила је Цвијановић.