latinica  ћирилица
27/08/2020 |  14:13 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Топић: 40 пријава за пројектовање и изградњу ауто-пута који спаја Српску и Србију

На јавни позив за финансирање пројектовања и изградњу ауто-пута који би Бањалуку и Републику Српску, повезао са Београдом, већ је стигло око 40 пријава.
Душан Топић - Фото: РТРС
Душан ТопићФото: РТРС

Овај позив за дионицу Вукосавље - Брчко - Бијељина - Рача, дужине 70 километара, прије десетак дана расписало је предузеће Аутопутеви Републике Српске, изјавио је гостујући у програму Радија Републике Српске, директор Аутопутева Душан Топић.

Он је истакао да изградња моста на Сави код Градишке тече планираном динамиком као и дионица аутопута код Добоја према коридору 5Ц.

- Први пут Предузеће Аутопутеви Републике Српске расписало је тендер који обухвата финансирање, пројектовање и изградњу аутопута који би Републику Српску, повезао са Београдом. Вриједност радова процјењена је на милијару 350 милиона марака - изјавио је Топић.

Он истиче да се пријавило десетак великих грађевинских компанија које су у стању да самостално обаве овај посао.

Пријавило се и неколико домаћих фирми и банака, а сви би требало да се удруже.

Топић вјерује да ће бити довољно заинтересованих компанија и да ће крајња цијена овог пројекта бити реална. Овај аутопут подијељен је на три дионице.

Говорећи о плану парцелације Топић је рекао да је на дионици Вукосавље- Брчко било примједби мјештана, које су у међувремену ријешене.

- На дионици Брчко - Бијељине до Раче није било спорних питања, с обзиром на то да је предузеће Аутопутеви Републике Српске, радило план парцелације, а град Бијељина просторни план - објаснио је Топић.

Говорећи о изградњи моста на ријеци Сави у Градишци, Топић је рекао да радови теку планираном динамиком и да је у току постављање челичне конструкције.

Он очекује да ће до краја наредне године овај мост бити завршен.

- Завршетак моста условљен је наставком радова на изградњи везне саобраћајнице у Хрватској, за шта је у току тендер за избор извођача. Готово половина посла завршена је и на првој фази коридора 5Ц кроз Републику Српску на петљи Јоховац -Руданка - нагласио је Топић за Радио Републике Српске.

Топић каже да је у току тендер за другу фазу ове трасе дуге шест километара.