latinica  ћирилица
27/08/2020 |  15:55 ⇒ 19:58 | Аутор: СРНА

Првачићима маске са грбом Српске (ФОТО/ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, у сарадњи са Републичком управом Цивилне заштите, подржао је иницијативу да за све првачиће у Републици Српској буду израђене заштитне маске, које су спремне и биће достављене свим школама у Српској прије почетка школске године.
Ученици -
Ученици

Ријеч је о Додиковој донацији, а маске са грбом Републике Српске биће подијељене у настојању да се шири свијест о потреби заштите најмлађих школараца.

- Желимо да у вријеме епидемије ширимо осјећај одговорности. Вјерујемо да ће то њима бити интересантно јер се на свим маскама налази грб Српске. Вјерујем да ће их користити за заштиту свог и здравља њихових родитеља, наставника и свих заједно - рекао је Додик.

Он је захвалио Републичкој управи Цивилне заштите која је помогла у реализацији ове идеје.

Фото: РТРС

Директор Републичке управе Цивилне заштите Милан Новитовић рекао је да је по идеји српског члана Предсједништва БиХ ова управа, у сарадњи са "Сана Линеом" из Козарске Дубице успјела да уради заштитне маске за све првачиће.

Фото: РТРС

Он је навео Новитовић да ће 10.000 заштитних маски бити достављено за школама за 206 школа према списку који је доставило Министарство просвјете и културе Републике Српске.

- Маске могу да се перу, памучне су и еколошка боја је на њима. Најбитније је да се и у свијести дјеце изгради одговорност. Ово је примјер да заједничким снагама морамо дјеловати у свим активностима за спречавање ширења вируса корона у Републици Српској - нагласио је Новитовић.

Фото: РТРС

У основне школе уписано је 9.099 првачића, а највише их је у Основној школи /ОШ/ "Бранко Радичевић" у Бањалуци, гдје ће први разред похађати 239 ђака, док је у ОШ "Јосиф Панчић" у Козици, општина Оштра Лука, уписан само један првачић.