latinica  ћирилица
27/08/2020 |  17:35 ⇒ 17:40 | Аутор: СРНА

Кошарац: Непримјерена галама из Сарајева због сарадње Српске и Србије

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац изјавио је данас у Сарајеву да је Србија гарант мира и стабилности на овим просторима, као и положаја Републике Српске у БиХ, те да не види разлог зашто би неко имао нешто против и дизао галаму због добре сарадње Српске са Србијом.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Ми смо захвални Србији и немамо проблем да то кажемо и овдје у Сарајеву. Захвални смо Србији за пажњу коју поклања свим грађанима Републике Српске, као и за добру институционалну сарадњу - рекао је Кошарац новинарима, коментаришући негативна реаговања бошњачке јавности на јучерашњу посјету руководства Републике Српске Србији.

Кошарац сматра да је ријеч о спекулативним и политикантским намјерама да се онемогући и оспори таква сарадња по свим питањима.

Као примјер добре сарадње између двије земље, Кошарац је навео и размишљања о реализацији неких заједничких привредних пројекета, као што је градња аеродрома, индустријских зона, као и помоћ здравственом сектору Републике Српске.

- Оспоравати из Сарајева одређене акте које су донијеле институције Републике Српске потпуно је непримјерено, злобно и пакосно. То је израз немоћи оних који то оспоравају. Ти акти нису настали у ћошку, већ су донесени у складу са Уставом у институцијама Српске у којој једнако партиципирају представници сва три народа. Бошњаци су били против, али су учествовали - нагласио је Кошарац.

Он је додао да то говори о демократском приступу да се кроз уставне позиције у Републици Српској доносе акти у интересу свих грађана Српске.

- Сматрам да је овдје ријеч о непотребним нападима и мислим да треба развијати сарадњу са земљама окружења. Чињеница да је документ достављен и Хрватској говори о томе да је потребно развијати регионалну сарадњу - навео је Кошарац.

Указујући да је пробосанска политика у Сарајеву од Хрвата направила политички проблем у БиХ, Кошарац је рекао да се исто то жељело направити и са Србима, кроз одлуке Уставног суда БиХ и кроз низ других примјера интервенционизма високог представника у БиХ.

- Ако је Србија гарант, а јесте, зашто онда не треба да зна како се спроводи мировни споразум, односно шта ради високи представник у БиХ? - упитао је Кошарац.

Он је истакао да је Република Српска потпуно посвећена миру и стабилности на овим просторима.

- Ми некоме не пријетимо ратом, зашто ће некоме рат на овим просторима? И Бошњаци се смију својим лидерима када призивају рат или неке друге врсте деструкције. Овдје никоме није до рата, овдје људи желе да живе од свог рада - каже Кошарац.