latinica  ћирилица
27/08/2020 |  19:12 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Настављено премјештање миграната из УСК у Републику Српску (ВИДЕО)

Настављено је премјештање миграната из Унско-санског кантона у Републику Српску.
Мигранти -
Мигранти

Како незванично сазнајемо, у току дана стигло је око 10 аутобуса из Бихаћа.

На међуентитетској линији, на путу Нови Град-Босанска Отока, кантонална полиција забрањује улазак миграната, истовремено их превозећи из Бихаћа, тако да је, како сазнајемо, током ноћи овдје боравило њих око 150.

Мјештани засеока Прокоп, које се налази у ФБиХ недалеко од границе са Српском, кажу да се плаше за своју безбједност и да су свједоци да полиција УСК свакодневно довози мигранте из Бихаћа.

Полицијска патрола МУП-а Републике Српске обилази терен у циљу заштите локалног становништва.

На међуентитетској граници су мигранти из Авганистана, Пакистана, Марока, Сирије... Свједоче да их полиција Унско-санског кантона аутобусима и службеним возилима пребацује из Бихаћа до засеока Прокоп, у непосредној близини међуентититске границе. Тврде да је неке од њих полиција претукла.

- Два пута сам дошао пјешке у Бихаћ, полиција ме је ухватила и вратила овдје. Ухапшен сам у Бихаћу и враћен овдје аутобусом. Данас је овдје дошло пет аутбоуса - каже Пакистанац Ћазеб.

Мјештани Прокопа кажу да су забринути за своју безбједност. Истичу да неко стално мора да буде у кући, како не би дошло до провала. Потврђују да кантонална полиција већ неколико дана довози мигранте на линију разграничења.

У МУП-у Унско-санског кантона данас нису одговарали на наше позиве.