latinica  ћирилица
27/08/2020 |  19:20 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

У ТЕ Угљевик нови систем вриједан 80 милиона евра (ВИДЕО)

Пробни рад постројења за одсумпоравање димних гасова термоелектране Угљевик успјешно је завршен.
Додик у РиТЕ Угљевик - Фото: РТРС
Додик у РиТЕ УгљевикФото: РТРС

Овај пројекат, вриједан 80 милиона евра, ускладио је рад угљевичке Термолектране са најстрожим критеријумима Европске енергетске заједнице, чиме је ова електрана постала најчистија термолектрана у БиХ када је у питању емисија сумпор- диоксида и чврстих честица, саопштено је након састанка управе предузећа са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, предсједником Народне скупштине Републике Српске Недељком Чубриловићем и министром енергетике и рударства Петром Ђокићем.

Додик је подсјетио да је Влада Српске, прије неколико година, одлучила да инвестира око 100 милиона долара у постројење за одсумпоравање.

Додик је подржао добар рад РиТЕ Угљевик која у овој години производи 35,7 одсто укупне производње струје у Републици Српској.

- Ово је једно од важнијих предузећа у области производње електричне енергије, гдје је улагање Владе Републике Српске од 100 милиона долара у процес одсумпоравања омогућио продужетак радног вијека Термоелектране и смањење загађења са некадашњих 18 тона на 150 килограма дневно - рекао је Додик.

Он је додао да је то било битно за наставак рада Термоелектране, као и за становништво и природу.

- Важно је очувати производњу у РиТЕ Угљевик, јер да није било њиховог доброг рада ове године наш би енергетски систем пао у неким елементима док су хидроелектране ослабљене због смањеног прилива воде - навео је Додик.

Вршилац дужности директора РиТЕ Угљевик Чедомир Стојановић рекао је да су високе званичике Републике Српске упознали са пословањем и пробним радом постројења за одсумпоравање, чиме је ова термоелектрана постала једна од еколошки најприхватљивијих у региону.

Стојановић је истакао да су и у пандемији вируса корона сачували ресурсе и људе и да производе 35,7 одсто струје у енергетском систему Републике Српске.